Who is the killer?
-
- Status: Offline
Who is the killer?
Waneko ogłosiło konkurs.
Ja się nie mogłem oprzeć pokusie i przeczytałem do końca 4 tom (do tej pory przeczytałem tylko zakończenie "Śnieżnego Demona", żeby nie robić sobie smaka następną historią).
Przeczytałem i mam już podejrzenia co do osoby "Pozalekcyjnego Magika".
Nawet podejrzewam w jaki sposób zniknęło ciało Ruiko Sakuragi.
Właściwie to mogę napisać, że po kilkukrotnym przejrzeniu i przeczytaniu sześciu kluczowych plansz mam 95% pewność kto jest zabójcą.
Kto jeszcze ma podejrzenia?
Bardzo prosiłbym aby wypowiadały się tylko te osoby, które nie czytały i nie znają zakończenia historii oraz o nieujawnianie tożsamości "Pozalekcyjnego Magika" (no ewentualnie małym druczkiem).
Ja napiszę tylko tyle (jeżeli moje wywody są słuszne, to może być SPOILER):
[size=0]Moim zdaniem przy "zniknięciu" a właściwie przy pojawieniu się ciała kluczową rolę odegrało lustro/lustra, a mordercą nie jest nikt z uczniów.[/size]
Ja się nie mogłem oprzeć pokusie i przeczytałem do końca 4 tom (do tej pory przeczytałem tylko zakończenie "Śnieżnego Demona", żeby nie robić sobie smaka następną historią).
Przeczytałem i mam już podejrzenia co do osoby "Pozalekcyjnego Magika".
Nawet podejrzewam w jaki sposób zniknęło ciało Ruiko Sakuragi.
Właściwie to mogę napisać, że po kilkukrotnym przejrzeniu i przeczytaniu sześciu kluczowych plansz mam 95% pewność kto jest zabójcą.
Kto jeszcze ma podejrzenia?
Bardzo prosiłbym aby wypowiadały się tylko te osoby, które nie czytały i nie znają zakończenia historii oraz o nieujawnianie tożsamości "Pozalekcyjnego Magika" (no ewentualnie małym druczkiem).
Ja napiszę tylko tyle (jeżeli moje wywody są słuszne, to może być SPOILER):
[size=0]Moim zdaniem przy "zniknięciu" a właściwie przy pojawieniu się ciała kluczową rolę odegrało lustro/lustra, a mordercą nie jest nikt z uczniów.[/size]
Ostatnio zmieniony pn lip 28, 2003 11:54 pm przez Shig, łącznie zmieniany 1 raz.
-
-
Mam dwóch podejrzanych. Pierwszą osobą jest stróż, ponieważ jego można najmniej podejrzewac o to morderstwo (był przecież z Kindaichim). Drugim moim podejrzanym jest Tomoya Takashima (ta niepozorna dziewczyna w okularkach i rękawiczkach). Dlaczego akurat ona ? Ano dlatego, że jest właśnie taka niepozorna (w kryminałach jest jakoś zawsze tak, że mordercami są osoby najmniej "widoczne") i ma dobry motyw (zemsta za wszelkie upokorzenia).
P.S Pytanie "Kto według was jest Magikiem?" zadałem już 9 maja w temacie "Na jedno kopyto?". A więc można powiedzieć, że byłem szybszy od Waneko .
P.S Pytanie "Kto według was jest Magikiem?" zadałem już 9 maja w temacie "Na jedno kopyto?". A więc można powiedzieć, że byłem szybszy od Waneko .
-
Bardzo dużąRadziu pisze:Mam więc pytanko. Jaką rolę odgrywa w zagadce 13 schodek no i to trzęsienie ziemi?
Moje przypuszczenia:
[size=0]Prawdopodobnie chodzi o coś co znajduje się pod starym budynkiem.
Trzęsienie ziemi to nic innego jak wstrząsy wywołane jakimś urządzeniem górniczym, a trzynasty schodek świadczy o tym, że podłoga jest niżej niż była dawniej, czyli jest to kolejny element wskazujący na to, ze chodzi o coś co jest pod budynkiem.[/size]
No więc dodam kolejne moje podejrzenia co do osoby magika:
[size=0]Pozalekcyjny Magik jest mężczyzną, jest sporo starszy od Kindaichiego i nie jest to stróż.[/size]
Kombinujcie dalej detektywi
BTW: Jestem detektywem hobbystą tak jak Hajime, tylko na mniejszą skalę
-
-
-
-
Ok
co do podejrzanego i budynku zgadzam sie, ale to trzęsienie moim zdaniem wywołało urządzenie w rodzaju windy gdzieś na schodach, ktore prowadzi do laboratorium (może prowadzi dalsze badania z okresu wojny?) No ale nie daje mi sokoju stróż z tym rocznikiem z 1983-roku pierwszego znikniecia
To tylko moje domysły
co do podejrzanego i budynku zgadzam sie, ale to trzęsienie moim zdaniem wywołało urządzenie w rodzaju windy gdzieś na schodach, ktore prowadzi do laboratorium (może prowadzi dalsze badania z okresu wojny?) No ale nie daje mi sokoju stróż z tym rocznikiem z 1983-roku pierwszego znikniecia
To tylko moje domysły
-
-
-
-
-
-
-
No, ciężka sprawa.
Faktycznie duet Sato & Kanari poskąpili nam szczegółów.
Niemniej swoje typy mam (póki co to dwa). Jak przeczytam jeszcze kilka razy to może ograniczę podejrzenia do konkretnej osoby.
Moje typy to:
1) Midori Mimasaka - córka właściciela wyspy (a jeżeli moje przypuszczenia są słuszne, to nie jest to prawdziwa Midori)
2) Eisaku Iwata - Lokaj
Ze wskazaniem na pierwszą osobę.
A dlaczego akurat oni?
Powiedzmy, że znalazłem parę szczegółów, a poza tym mam pewne przeczucie.
A co wy o tym myślicie?
Przypominam, że w naszej zabawie w detektywów nie powinny brać udziału osoby, które czytały skany, bądź znają fabułę z jakichkolwiek innych źródeł.
BTW: Zmieniłem tytuł tematu, bo mam nadzieję, że będziemy próbowali rozwiązać każdą kolejną zagadkę.
Faktycznie duet Sato & Kanari poskąpili nam szczegółów.
Niemniej swoje typy mam (póki co to dwa). Jak przeczytam jeszcze kilka razy to może ograniczę podejrzenia do konkretnej osoby.
Moje typy to:
1) Midori Mimasaka - córka właściciela wyspy (a jeżeli moje przypuszczenia są słuszne, to nie jest to prawdziwa Midori)
2) Eisaku Iwata - Lokaj
Ze wskazaniem na pierwszą osobę.
A dlaczego akurat oni?
Powiedzmy, że znalazłem parę szczegółów, a poza tym mam pewne przeczucie.
A co wy o tym myślicie?
Przypominam, że w naszej zabawie w detektywów nie powinny brać udziału osoby, które czytały skany, bądź znają fabułę z jakichkolwiek innych źródeł.
BTW: Zmieniłem tytuł tematu, bo mam nadzieję, że będziemy próbowali rozwiązać każdą kolejną zagadkę.
-
Co do 1 to też się nad tym zastanawiałem i to przypuszczalnie z tych samych powodów.Szkoda że tomik zamknął się w takim miejscu.Być może jeszcze kilka stron i mielibyśmy jakąś konkretna wskazówkę albo nasze przypuszczenia zostały by w jakiś delikatny sposób potwierdzone.Shig pisze:Moje typy to:
2) Eisaku Iwata - Lokaj
Co do 2 to hmm... lece jeszcze raz przeczytać i to przemyśleć.
Może znajde jeszcze inee typy (w końcu jeszcze sporo osób na wyspie )
-
Typ 1: Mówiąc szczerze to początkowo nie brałem tej osoby pod uwagę, ale po ponownym przeczytaniu wszystkich tomów ZDK teraz to jeden z moich głównych podejrzanych (czyżby panowie Sato & Kanari posłużyli się tym samym "rozwiązaniem" co w pierwszych aktach ?).
Typ 2: Kolejny podejrzany godny uwagi. Bardzo prawdopodobne, że to on tydzień przed wyprawą zabił swego pana. Przybył na wyspę w celu uzgodnienia wszystkich szczegółów i przy okazji pozbył się gościa, a poza tym porozkładał podsłuch w pokojach. A może on też nie jest prawdziwym lokajem, podobnie jak "córeczka" nie jest prawdziwą "córeczką" ? Chyba za daleko zabrnąłem...
Typ 3 ( Mój ;] ): Pani Kyoko Kaya. Dość "dziwna" osóbka, małomówna, bardzo tajemnicza, poza tym bez przerwy nosi ze sobą to pudełeczko. Bardzo możliwe, że nie jest ona zabójczynią, ale wydaje mi się, że odegra poważną rolę w tej całej historii. To tylko takie moje przeczucie...
Typ 2: Kolejny podejrzany godny uwagi. Bardzo prawdopodobne, że to on tydzień przed wyprawą zabił swego pana. Przybył na wyspę w celu uzgodnienia wszystkich szczegółów i przy okazji pozbył się gościa, a poza tym porozkładał podsłuch w pokojach. A może on też nie jest prawdziwym lokajem, podobnie jak "córeczka" nie jest prawdziwą "córeczką" ? Chyba za daleko zabrnąłem...
Typ 3 ( Mój ;] ): Pani Kyoko Kaya. Dość "dziwna" osóbka, małomówna, bardzo tajemnicza, poza tym bez przerwy nosi ze sobą to pudełeczko. Bardzo możliwe, że nie jest ona zabójczynią, ale wydaje mi się, że odegra poważną rolę w tej całej historii. To tylko takie moje przeczucie...
-
Ha! Z Matobą miałem rację ^_^. Teraz trza rozwiązać tą nową... Hm... Moje typy :
Typ I : Midori Mimasaka - Jak już powiedział Shig,mnie też się zdaje,że to może być jakiś przekręt...
Typ II : Ryuzo Yasojima - Nie wiem czemu,ale tak jakoś mi się wydaje podejrzany
Typ III : Ta kobieta z tym tajemniczym pudełkiem...Nie pamiętam jak jej było na imię...Ale zastanawiam się co to za pudełko...
Typ I : Midori Mimasaka - Jak już powiedział Shig,mnie też się zdaje,że to może być jakiś przekręt...
Typ II : Ryuzo Yasojima - Nie wiem czemu,ale tak jakoś mi się wydaje podejrzany
Typ III : Ta kobieta z tym tajemniczym pudełkiem...Nie pamiętam jak jej było na imię...Ale zastanawiam się co to za pudełko...