FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
kiedy ta Sakurcia??!!
Autor Wiadomość
wataken
Administrator

Wysłany: Sro 06 Sty, 2010   

Niestety Waneko nie otrzymało praw do tej serii i nie ma obecnie szans na jej wydanie. :cry:

Mitsuki 

Wysłany: Wto 26 Sty, 2010   

Szkoda trochę :( Ale mówi się trudno...

Czy Waneko mogłoby uchylić rąbka tajemnicy czy zamierza starać się o licencje na jakieś inne tytuły CLAMPa :) ? Już nie pytam o jakie, ale czy w ogóle jest na jakieś szansa w bliższej lub dalszej przyszłości :) ?

Lina

Mitsuki napisał/a:
Szkoda trochę :( Ale mówi się trudno...

Czy Waneko mogłoby uchylić rąbka tajemnicy czy zamierza starać się o licencje na jakieś inne tytuły CLAMPa :) ? Już nie pytam o jakie, ale czy w ogóle jest na jakieś szansa w bliższej lub dalszej przyszłości :) ?

wydaje mi się, że nie wydadzą. Czytałam kiedyś na jakimś forum, ze Clampice chcą by jedno wydawnictwo wydawało ich mangi (czyli jpf, który wydał "Wish", "Chobits", "X-Clamp")

Mitsuki 

Lina, dzięki wielkie za to info, bardzo cenne!
Po 1. szkoda, bo wolę mangi w wydaniu Waneko ;)
Po 2. JPFu nie pytam, bo tam ciężko od kogokolwiek cokolwiek wyciągnąć :P Więc pozostaje czekać aż sami coś powiedzą i liczyć, że walczą o jakiś tytuł :P

Sonia

kiedyś w jpf były plany by wydać Clover jako deluxe... Ja osobiście oprócz sakury, najchetniej bym zobaczyła MKR 8-)

Shig
Moderator
Twórca dupków ;]

Jeżeli nic się nie zmieniło to JPF nie ma zamiaru już sięgać po tytuły grupy CLAMP, bo współpraca z nimi przebiega delikatnie mówiąc ciężko.

Pierwszy z brzegu przykład ich zachowania, który był kiedyś podany na Mangaforum. Panie z CLAMP (nie japońskie wydawnictwo tylko same autorki) muszą zaakceptować każdą okładkę zagranicznego wydania ich mangi + ewentualne obwoluty, nawet jeżeli miałyby być identyczne jak były w oryginale. Na akceptację zdarza się czekać miesiąc czy nawet dwa, po czym zamiast akceptacji przychodzi uwaga, że może by jednak zmienić kolor tła i panie z CLAMP chciałyby zobaczyć okładkę np. z tłem zielonym. Nie da się wysłać do akceptacji wszystkich okładek odpowiednio wcześniej bo trzeba by było po zaakceptowaniu wydać od razu wszystkie tomiki naraz. Dlaczego? Ponieważ w środku wydawania serii potrafią wyskoczyć z tekstem, że wprawdzie układ grzbietu tomików był ustalany, ale przemyślały sprawę i chciałyby go zmienić w związku z czym kolejne tomiki mają mieć inny grzbiet i dodruki już wydanych tomów też mają mieć grzbiet pasujący do tomów kolejnych (czyli zmieniony). Przy okazji skoro już zmieniany będzie grzbiet to trzeba by też coś pozmieniać w projektach okładek bo jednak takie średnie są.

Podejrzewam, że między innymi z tego samego względu Waneko odpuściło sobie wydawanie Sakury i szczerze mówiąc gdyby było to prawdą to wcale by mnie to nie zdziwiło.

Mitsuki 

Wysłany: Sro 27 Sty, 2010   

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź!!!

Nie skomentuję tego co robią CLAMPice :P Każdy pilnuje swojego interesu, ale przesada to przesada.

Jako osoba, która nie jest samolubna powiem, że cieszę się, że nasze Wydawnictwa nie muszą się użerać z tymi babkami :P
Jako fan trochę żałuję, że nie zobaczymy (w ogóle lub też w niedalekiej przyszłości) nic od tych przesadnie wymagających Pań :P Serce fana boli, ale co zrobić.

Sonia

Wysłany: Sro 27 Sty, 2010   

hehe, to ciekawa jaka jazda była, jak się okazało, że w pierwszym wydaniu X-a w pierwszym tomie, nie jest odwrócony obrazek na grzbiecie ;D wciąż mam swój egzemplarz, chociaż dziwnie to wygląda i czasem mysle, zeby kupic nowy ;] ale nie mogę przeciez pozbyć się mojej pierwszej kupionej mangi 8-)

Mitsuki 

Wysłany: Czw 28 Sty, 2010   

Sonia, możesz nowy kupić żeby wszystko ładnie pięknie wyglądało i Cię nie denerwowało ^^ Przy czym Twojej pierwszej mangi nie musisz się pozbywać ;) Zakonserwuj ją tylko odpowiednio, a potem będziesz dzieciom pokazywała i opowiadała, że to właśnie Twoja pierwsza manga jest :D

moonlight 

Albo przełóż obwolutę z nowego na stary ;) W końcu liczy się wnętrze ;)

Sonia

moonlight napisał/a:
Albo przełóż obwolutę z nowego na stary ;) W końcu liczy się wnętrze ;)

Mój tomik jest prawie 2 razy grubszy niż późniejsze (jakiś gruby papier ma), więc przekładanie nie wchodzi w grę.

Odpowiedz do tematu