autor: Kakaladze » ndz lis 01, 2015 7:34 pm
Moja ocena może być trochę nieobiektywna ponieważ to jedno z moich ulubionych anime (Dodam że mangi nie znam ale fabuła jest taka sama tylko więcej szczegółów, dlatego jest to manga której najbardziej teraz wyczekuję).
Higurashi to w sumie było jedno z moich pierwszych anime, włączyłem to bez większych wymagań, a po odpaleniu obudziłem się dwa dni później. Fabuła w tym tytule jest mocno pogmatwana i podzielona na części PYTANIA + ODPOWIEDZI. Anime miało świetny klimat mocno tajemniczy i niepokojący, w mandze będzie ciężej to stworzyć ale zobaczymy (Nie czytam kompletnie skanów), genialne w tym tytule jest coś co strasznie lubię, nie masz wszystko wyłożone na tacy i tworzysz swoje teorie co się tam dzieje, zastanawiasz się nad tym, strasznie lubię taką formę odbioru utworu a patrząc na wszystkie anime które dotychczas oglądałem jest tego dosyć mało. Tytuł nie jest jakiś super drastyczny ale jednak występuje tam trochę takich scen więc jak tego nie lubisz i unikasz, to z góry możesz skreślić, początek w anime, (Jakiś 1 odcinek) w mandze pewnie też bardzo skutecznie zwodzi widza, że będzie to jakaś sielankowa seria więc nie warto dać siebie oszukać. Przepraszam że kieruję swoją opinię głównie przez pryzmat anime ale mangi nie znam i bardzo na nią czekam, a z zasady nie czytam skanów a tylko to co mogę faktycznie kupić i dotknąć, jak nie jesteś pewien to warto zobaczyć kilka odcinków (lub całą serię) anime, pomimo średniej warstwy technicznej (Anime jest wykonane trochę budżetowo co po prostu widać w animacji i kresce) strasznie przyjemnie się ogląda. No i w wydaniu od Waneko cena też strasznie zachęca do zapoznania się z tym tytułem.
Takie luźne wypociny z mojej strony może ci trochę pomogą w podjęciu decyzji.