Kupiłem, przeczytałem i w sumie to tyle.
Fabuła jakaś jest, ale nic z niej nie wynika. Nawet pomijając brak zakończenia to przedstawiony świat mi się nie klei.
► Pokaż Spoiler
Akcja dzieje się w post-apo gdzie ludzie podzieli się na małe grupy, które żyją w wzajemnej izolacji od siebie. Więc jaka jest reakcja gdy jedni spotkają drugich, zupełnie obcych im ludzi, o nieznanych zamiarach? Taka jakby rozmawiali ze znajomymi w parku.
Rzeczy się dzieją, poprostu. Pojawiają się, kończą i idziemy dalej, bez żadnej refleksji nad czymkolwiek. Działania postaci z niczego nie wynikają, one poprostu są, żeby coś się działo.
Bohaterowie są równie żadni jak historia.
► Pokaż Spoiler
Ich reakcje na zastaną rzeczywistość są sprzeczne.
Pamiętają gry komputerowe czy internet (jeden z nich miał konto na Twitterze), ale budynek popularnej (według przypisu) w Japonii sieci marketów "Aeon" czy potwora co raz ich napada widzą pierwszy raz na oczy. Nie wiedzieli nic na temat tego jak doszło do końca świata. Trafili na racje żywieniowe przy szkielecie i ich "reakcja" (a raczej jej brak) sugerowała, że nie spotykają się z tym pierwszy raz.
► Pokaż Spoiler
Spotykają dziewczynę która, żyję w bunkrze w jaskini. Pomijam fakt, że nie miała ona tam żadnych zabezpieczeń przed obcymi. Pisałem wyżej o internecie. To ona ma tam na swoim komputerze "praktycznie wszystkie dane zapisane na krótko przed tym jak Ziemia przyspieszyła". I bohaterowie nic, to znaczy jeden stwierdza "super"

. Żadnej refleksji nad tym, że dziewczyna chyba pobierała sobie co jakiś czas hobbystycznie cały internet i jakie przyspieszenie Ziemii, skoro później inna postać zaczyna rzucać strzępkami na temat tego jak doszło do apokalipsy. To oni wkońcu wiedzą co się stało czy nie?
Nie polecam. Tytuł obecnie nie oferuje w sumie niczego czytelnikowi. Chyba, że masz zapędy kolekcjonerskie i chcesz mieć wszystko od Ringo Ame, ale wtedy kwestie fabularne schodzą na drugi plan
Sprawdzając twittera autora odkryłem, że jest fanem Dogsów. Cóż...
https://mobile.twitter.com/pakosun/stat ... 5072875520
Na dalsze tomy bym nie liczył. Autor pracuje obecnie nad innymi tytułami (LN Occultic Nine) i nie wspomina o tym tytule już wcale.