Zagraniczny rynek mangowy

Dział do rozmów na tematy wszelakie, nawet (a raczej głównie) te niezwiązane z mangą i anime.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mr.Chiquita
Fanatyk
Status: Offline

Post autor: Mr.Chiquita » czw lut 08, 2024 4:39 am

Natomiast, ja nie posiadam całości. Dlatego chętnie kupię to wznowienie.

Poza tym, widziałem wcześniejszy wpis na Twitterze imprintu VIZ, w którym pytali się, co wznowić. Wzbudził on ogromne zainteresowanie. Najczęściej wymieniano chyba "Basarę", więc pewnie ją też zobaczymy prędzej, czy później. Również byłbym chętny. Ale, osobiście najbardziej chciałbym "Please Save My Earth".

Awatar użytkownika
Desponia
Adept

Post autor: Desponia » czw lut 08, 2024 9:25 pm

Przez zupełny przypadek odkryłam, że tytuły niemieckiego Tokyopopa są dostępne na Legimi. Nie mam pojęcia czy wszystkie, ale wyszukiwanie zwraca ponad 20 stron wyników, więc trochę tego jest. Mnie akurat to w żaden sposób nie urządza, bo po niemiecku umiem powiedzieć jakieś 3 zdania, ale może akurat ktoś inny skorzysta :)

Awatar użytkownika
Akiho
nołlife

Post autor: Akiho » ndz lut 11, 2024 7:42 pm

Red River to kiedyś był dla mnie nieosiągalny cel przez ceny, nawet był okres że łudziłam się że JPF sięgnie po coś tego kalibru czy Basarę ale raczej to mrzonki więc zostaje angielskie wydanie :wink:
Obrazek

Awatar użytkownika
Mr.Chiquita
Fanatyk

Post autor: Mr.Chiquita » śr maja 29, 2024 12:15 am

Zapewne zainteresowani tematem, już dawno słyszeli. Ale warto odnotować ten znaczący fakt, że u naszych zachodnich sąsiadów, we wrześniu 2024r. zadebiutuje nowy wydawca mangowy - Loewe Manga. I nie jest, to jakaś mała no-name firemka, tylko imprint dużego i poważnego wydawnictwa książkowego, Loewe Verlag GmbH. Skupiającego się głównie na książkach dla dzieci i młodzieży. Które postanowiło wejść w niemieckojęzyczny rynek mangi. Coś w stylu naszej "Media Rodziny".

W połowie tego miesiąca zaprezentowali swój startowy harmonogram wydawniczy, zwany często u nich "programem premier". Mają naprawdę nieliche i różnorodne zapowiedzi, jak na początek:
  • Ankoku Kishi no Ore Desu ga Saikyou no Seikishi o Mezashimasu | 12+ tomów | akcyjniak, shonen od Square Enix (premiera: 11 września 2024)
  • Ryuu no Hanayome Okotowari | 4+ tomy | romans fantasy, shonen od Square Enix (premiera: 11 września 2024)
  • Ituka, Kazoku ni Naru made | 1 tom | shonen-ai od Futabashy (premiera: 11 września 2024)
  • Youchien Wars | 9+ tomów | akcyjny komedio-romans, shonen od Shueisha (premiera: 9 października 2024)
  • Isekai ni Kyuuseishu to shite Yobaremashita ga, Around 30 ni wa Muri na no de, hissori Book Café Hajimemashita. | 5 tomów |fantasy romans, shoujo od Shogakukan (premiera: 9 października 2024)
  • Goukon ni Ittara Onna ga Inakatta Hanashi | 7+ tomów | komedia, shoujo od Square Enix (premiera: 9 października 2024)
  • Good Morning Sunshine | 1 tom | BL od Takeshobo (premiera: 12 lutego 2025)

Wszystko, to w miarę świeże tytuły. A klasę wydawcy widać po tym, że od razu mają współpracę z największymi (np. Shueishą i Shogakukan). Dla mnie, najciekawszym z nich, jest "Youchien Wars". Który liczę, że wkrótce zadebiutuje i u nas. Absurdalna komedia w stylu "Spy Family", skrzyżowana z "Sakamoto Days".

Awatar użytkownika
Mr.Chiquita
Fanatyk

Post autor: Mr.Chiquita » sob wrz 07, 2024 10:56 pm

Wydawnictwo Viz, pokazało okładkę nowej anglojęzycznej edycji HC „Vagabonda":
► Pokaż Spoiler
Ilustracja, jest nakładką w formie obi. W Japonii, na porządku dziennym od dawien dawna. Używana do reklamowania innych pozycji wydawcy (czy też, nadchodzącej adaptacji anime). Ale na rynku amerykańskim, jest swego rodzaju nowością. Warto też zaznaczyć, że tym wydaniem Viz, podąża tropem Dark Horse'a. I ich edycji Deluxe HC „Berserka", „Hellsinga", „Miecza nieśmiertelnego", „Triguna" i mang Gou Tanabe. Które cieszą się ogromną popularnością, mimo wysokiej ceny okładkowej $49,99.

Jest, to już trzeci wydawca na tamtejszym rynku, który zdecydował się zaoferować twardo-okładkowe publikacje mang w wielkim formacie (podobnym do naszych wydań JPFu Niheia, czy „Ality"). Rok temu, Kodansha US wypuściła kompilację 3-tomów „Gitsa". Co prawda, nie było jeszcze oprawy skóropodobnej. Tylko wysoka cena $54,99, i nowa ilustracja na okładce, przygotowana przez autora mangi, specjalnie do tego wydania. Dopiero na początku br., zrobili skóropodobną reedycję Deluxe „Sagi Vinlandziej". Która, prezentuje się naprawdę fantastycznie. Jedno z najlepiej dopieszczonych w szczegółach, wydań mangowych.

Natomiast, od 21 stycznia 2025r. w wydania HC, wjeżdża Viz. Ze swoim Definitive Edition „Vagabonda". Trochę inna nazwa, i również wyższa o $5 cena, od wydań Dark Horse'a. Ale i tak zamierzam się skusić.

Awatar użytkownika
Ren

Post autor: Ren » pn wrz 09, 2024 8:45 am

Muszę przyznać, że wygląda świetnie. Jeśli do czasu wyjścia pierwszej książki nikt u nas tego nie zapowie, to chyba też się skuszę. Vagabonda już kilka razy miałem kupować i gdzieś mi się ten pomysł rozmywał, to może to nowe wydanie będzie wystarczającym bodźcem.

Awatar użytkownika
Ren

Post autor: Ren » śr sty 15, 2025 9:40 am

Jest może jakaś strona, która zbiorczo podsumowuje to, co zostało wydane i zapowiedziane po angielsku? Bo powiem szczerze przekopywanie się przez media społecznościowe każdego wydawnictwa z osobna trochę zaczęło mnie już męczyć, a nie potrafię na bieżąco śledzić wszystkich newsów.
Mr.Chiquita, może Ty coś znasz?

Awatar użytkownika
Mr.Chiquita
Fanatyk

Post autor: Mr.Chiquita » śr sty 15, 2025 12:03 pm

@Ren:
Aktualnie nie śledzę za bardzo rynku anglojęzycznego. Bardziej interesuje mnie ten niemieckojęzyczny - dzieje się więcej (gdyby kogoś interesowało, najlepsza strona). Ale używałem głównie otakucalendar.com. W połączeniu z ogłoszeniami, publikowanymi na animenewsnetwork.com w dziale mangowym. Zaglądam też czasami na media społecznościowe wydawców (głównie X). Np. Viz, czy Kodansha albo Seven Seas, itp. Jak masz w obserwowanych, to ci wyświetla większość postów na stronie głównej.

Awatar użytkownika
Kuroneko
Weteran

Post autor: Kuroneko » śr maja 14, 2025 3:14 pm

Na europejskim rynku pojawił się magazyn Manga Issho:
► Pokaż Spoiler
To taki odpowiednik Shonen Jumpa, ale nie ogranicza się tylko do jednego gatunku. W pierwszym numerze są np. zawarte krótkie opowiadania fantasy, sci fi, boys love. Jest w nim 14 tytułów, z czego 5 będa kontynuowane. Tu link do strony magazynu, można głosować na najlepsze tytuły: https://mangaissho.com/
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Mr.Chiquita
Fanatyk

Post autor: Mr.Chiquita » pt gru 05, 2025 2:44 am

Dark Horse zapowiedział nowe wydanie mangi „Appleseed" autorstwa Masamune Shirowa w wersji Deluxe Edition (twarda okładka, wielki format). 3-tomowe wydanie zawiera też artbooka i databooka, oraz inne prace autora „Black Magic", „Orion" oraz „Dominion". Premiera pierwszego tomu - 11 sierpnia 2026r.

Okładki (rendery):
► Pokaż Spoiler
Jestem zaskoczony i zachwycony jednocześnie. Dla mnie, wielkiego fana autora, to najlepsze ogłoszenie przyszłego roku. Choć ten jeszcze się nie zaczął, i nie wydaje mi się, żeby cokolwiek to przebiło (na rynku amerykańskim). Nie odstrasza mnie nawet wysoka cena okładkowa, którą tym razem ustalili na kwotę $69.99. „GitS" nie mógł się zaliczyć do kolekcji, ponieważ jego już wydała Kodansha na początku 2023 (tutaj prezentacja wydania, gdyby ktoś nie widział). Widzę też, że zachowają pierwotne tłumaczenia, m.in. legendarnego w tamtejszym fandomie Torena Smitha.

Awatar użytkownika
lexis
Wtajemniczony

Post autor: lexis » pt cze 12, 2026 9:43 pm

Viz Media zapowiedziało nowe wydanie Slam Dunk - twarda oprawa, kolorowe strony z wydania magazynowego, inny podział na tomy (według arcu). Premiera wiosną 2027. Razem z nim zapowiedzieli też Takemitsuzamurai autorstwa Taiyou Matsumoto.
Wśród zapowiedzi było jeszcze wydanie Conana 3w1, w którym bohaterowie będą mieli takie same imiona, jak w oryginale (w amerykańskim wydaniu bohaterowie mieli dotąd imiona z dubbingu, np. Jimmy Kudo zamiast Shinichi Kudo albo Rachel Moore zamiast Ran Mouri).

Awatar użytkownika
Mr.Chiquita
Fanatyk

Post autor: Mr.Chiquita » sob cze 13, 2026 12:14 am

O, fajnie. Będzie kolejny Deluxe do kolekcji, obok „Vagabonda". Bo tu mowa zdaje się, o tym skóropodobnym wydaniu... Ale „Detektywa Conana" odpuszczam. Pomimo tego, że to jeden z moich ulubionych tytułów. Od lat zbieram na bieżąco standardowe wydanie japońskie. Które i tak zajmuje mnóstwo miejsca. Już trochę niektóre tomiki mi mocno zżółkły, ale to tylko dodaje im uroku. I uwielbiam zapach tego taniego papieru japońskiego. :P

Awatar użytkownika
lexis
Wtajemniczony

Post autor: lexis » wt lip 07, 2026 5:08 pm

Niektóre amerykańskie zapowiedzi z AnimeExpo:
:arrow: Manga Mavericks: Paros no Ken (rysowane przez tą samą artystkę, co Candy Candy) (wydanie 3w1, twarda oprawa, kolorowe strony, format zbliżony do Berserka od Dark Horse)
:arrow: Inklore: Ikoku Nikki
:arrow: Dark Horse: Gantz (edycja deluxe 3w1, twarda oprawa, format jak Berserk, tłoczona okładka ze sztucznej skóry), Deva Zan (artbook Yoshitaki Amano połączony z powieścią)
:arrow: Kodansha: Witch Hat Atelier Special Stories, Historie (twarda oprawa, format powiększony), Phoenix (edycja deluxe w 6 tomach, twarda oprawa, okładka materiałowa, kolorowe strony z oryginalnego wydania), Clamp COLOR GOLD

Awatar użytkownika
Mr.Chiquita
Fanatyk

Post autor: Mr.Chiquita » śr lip 08, 2026 2:41 pm

Oszaleli z ilością wydań Deluxe a'la DH. Już prawie wszyscy regularnie coś podobnego wypuszczają. Muszą się nieźle sprzedawać. Muszę przemyśleć zakup kolejnych, bo już nie mam na nie miejsca.

Awatar użytkownika
ninna
nołlife

Post autor: ninna » czw lip 09, 2026 12:01 am

Bardzo mnie cieszy zapowiedź "The sword of Paros". Swego czasu kupiłam to nawet po japońsku żeby mieć na półce coś od Yumiko Igarashi i wesprzeć twórczynię :D. Uwielbiam ten tytuł! Nawet się nie łudziłam, że ktokolwiek wyda to w zrozumiałym dla mnie języku.

Sprawdziłam też artbook Clampa Color Gold. Lipa. To chyba po prostu połączone Kuro i Shiro plus kilka grafik zrobili w formie rozkładówek. Czyli jak po raz kolejny sprzedać ludziom to samo. Wydaliby wreszcie artbook z Clear card, a nie takie coś... :?

Awatar użytkownika
Kuroneko
Weteran

Post autor: Kuroneko » sob lip 11, 2026 9:49 pm

W Niemczech wydają mangę „Kingdom". Zaczęłam zbierać, bo nie liczę na razie na polskie wydanie. W razie czego zdubluję.
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
lexis
Wtajemniczony

Post autor: lexis » wt lip 14, 2026 5:35 pm

Kingdom jest też po angielsku jakby co.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Po Godzinach czyli luźne ga(d/t)ki”