Wydawnictwo Kotori - wątek ogólny

Forum poświęcone wydawnictwu Kotori, wydawanym przez nie tytułom, itp, itd...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
lexis
Adept
Status: Offline

Post autor: lexis » ndz maja 11, 2025 7:10 pm

Mr.Chiquita pisze:
ndz maja 11, 2025 5:21 pm
Przecież Papierówka też miała książki z LGBT.
Napisałam, że tak robili.
Mr.Chiquita pisze:
Zresztą, dla mnie kobieca erotyka, hetero czy homo. To prawie ten sam kierunek.
Dla ciebie, ale nie dla czytelniczek. Zresztą książki to jednak dość inna sprawa niż mangi.
Mr.Chiquita pisze:
Może wzrosło zainteresowanie webtoonami. Ale to kompletnie nie przekłada się na zainteresowanie drukowanymi tomami.
Trudno to ocenić, bo wydawcy nie podają liczb. Wiemy, że Solo Leveling idzie jak woda. Villaineska nie dobija aż do tego poziomu, ale pojawia się na listach bestsellerów np. Gildii albo Empiku, podobnie Shim Cheong, tylko o jaoju mniej słychać (pomijając zachwycone reakcje na tłiterze). Jasne, to nie jest poziom jakiegoś Kimetsu no Yaiba, ale tragedii też nie ma.
Mr.Chiquita pisze:
Wydawcy spoza środowiska mangowego, też jakoś ucichli.
A było ich aż dwóch, jeśli podciągnąć Wilgę. Od której nie widać nowych tytułów, ale widzę, że Ania dostała ostatnio dodruk.
Mr.Chiquita pisze:
Kolor, co najwyżej powoduje wzrost ceny tomu. A, nie zainteresowania.
Różnica polega nie tylko na kolorze, ale też na formacie (oryginalnie - długie paski), tempie fabuły, sposobie rysowania, używanych schematach w fabule. I tak, to wszystko wpływa na wzrost zainteresowania. Jest teraz wielu fanów, którzy czytają webtoony i nie oglądają się na mangi, i tylko ich przybywa. Ważniejszą kwestią jest, czy są chętni kupować na papierze, ale widać, ze są i tacy.
Mr.Chiquita pisze:
Dla mnie, manhwy na obecnym etapie, są zbyt monotonne. I za bardzo starają się upodobnić do mang.
Dla mnie również są monotonne, ale widocznie wielu osobom to nie przeszkadza (albo to lubią). A upodabniają się do mang znacznie mniej, niż za czasów, kiedy dominowały te czarno-białe. Właściwie nawet mangi zaczynają kopiować z webtoonów.

Awatar użytkownika
Desponia
Adept

Post autor: Desponia » ndz cze 01, 2025 8:23 pm

Przeglądałam kiedyś ofertę Papierówki, ale żaden tytuł mnie zainteresował, więc nie śledziłam ich poczynań. Rynek książek jest i może znacznie większy niż rynek mang, ale wydawców też jest znacznie więcej, więc wcale nie jest się łatwo przebić ze swoją ofertą do czytelników i osiągnąć dobre wyniki sprzedaży.

Awatar użytkownika
Kuroneko
Weteran

Post autor: Kuroneko » pt lip 04, 2025 3:46 pm

Dawno nie zapowiadaliśmy mangi BL, więc pora to zmienić 😉 Przed Wami dwutomówka „Bokura no Microna Shumatsu” opowiadająca o tym, czy w sytuacji, gdy świat znalazł się na skraju zagłady, jesteśmy w stanie wybaczyć komuś, kto w przeszłości bardzo nas zranił.

Preordery znajdziecie w naszym sklepie @mangastore_pl.

--------------
• autor: Maki Marukido
• tytuł roboczy: Nasz własny koniec świata
• liczba tomów: 2
• format: 130 x 182 mm (standardowy)
• okładka: miękka ze skrzydełkami
• gatunek: yaoi, sci-fi, okruchy życia
• liczba stron: ok. 220
• cena okładkowa: 26,90 zł
• przekład: Sara Gołuch
• premiera: wrzesień 2025

Za dziesięć dni w Ziemię uderzy ogromny meteoryt.
Kiedy nad światem wisi zagłada, Masumi postanawia rzucić dotychczasowe zajęcia i spędzić resztę pozostałego mu czasu w uniwersyteckiej bibliotece, czytając ulubione książki. Nie spodziewa się jednak, że właśnie tam spotka Ritsu – człowieka, który dziesięć lat wcześniej boleśnie go zranił. Czy nadchodząca globalna katastrofa sprawi, że Masumi wybaczy mu tamtą podłość, a przede wszystkim czy zgodzi się na dość zaskakującą propozycję, jaką złoży mu Ritsu?
ObrazekObrazekObrazekObrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Koichi
Fanatyk

Post autor: Koichi » ndz lip 06, 2025 6:20 pm

Czytałem bardzo skrajne opinie na temat tej mangi. Jedni wychwalali jaka świetna, a inni krytykowali całą fabułę i charaktery postaci.
Spodziewam się więc czegoś naprawdę ciekawego, choć nie nastawiam się ani pozytywnie ani negatywnie.
Dodatkowo to jest chyba na podstawie light novelki, co zapala mi czerwoną lampkę, że może jednak być przedramatyzowane. Ale nie będę się nakręcać, bo naczytałem się komentarzy, które zmotywowały mnie do sprawdzenia tego tytułu. I coś czuję, że mogę mieć później dużo do powiedzenia, ale jak już to dopiero po wydaniu, w osobnym wątku poświęconym tylko tej mandze.

Awatar użytkownika
Desponia
Adept

Post autor: Desponia » ndz lip 06, 2025 6:30 pm

Koichi pisze:
ndz lip 06, 2025 6:20 pm
Ale nie będę się nakręcać, bo naczytałem się komentarzy, które zmotywowały mnie do sprawdzenia tego tytułu. I coś czuję, że mogę mieć później dużo do powiedzenia, ale jak już to dopiero po wydaniu, w osobnym wątku poświęconym tylko tej mandze.
Bardzo mnie ciekawi, jak ocenisz ten tytuł i czy będziesz polecał. Mnie ten opis w ogóle nie zachęca i nastawiam się raczej na nie, ale może niesłusznie?

Awatar użytkownika
Koichi
Fanatyk

Post autor: Koichi » ndz lip 06, 2025 6:39 pm

Desponia, dziękuję :) Ktoś tam z ludków pisał, że podobno postacie są pokręcone, więc ciekawi mnie to z psychologicznego punktu widzenia. Dlatego chętnie sprawdzę i jeśli mnie to jakoś emocjonalnie "ruszy", to chętnie się też podzielę przemyśleniami odnośnie tej mangi.
Trochę się obawiam zakończenia, ale ciekawość jest u mnie silniejsza :wink:

Awatar użytkownika
Tequilka
Wtajemniczony

Post autor: Tequilka » pt lip 11, 2025 3:50 pm

Obrazek
Co może się wydarzyć, gdy fujoshi spotka w biurze dwóch uroczych współpracowników? 🤔 Oczywiście przezabawna komedia! 😊
Przed Wami „Me no Doku Sugiru Shokuba no Futari”, trzytomowa historia, która z pewnością przyniesie Wam wiele radości.
Preordery znajdziecie w naszym sklepie mangastore.pl.
✨
--------------
• autor: ma2
• tytuł roboczy: Korposłodziaki, czyli jak ześwirowałam na punkcie kolegów z pracy
• liczba tomów: 3
• format: 130 x 182 mm (standardowy)
• okładka: miękka ze skrzydełkami
• gatunek: josei, komedia
• cena okładkowa: 26,90 zł
• przekład: Sylwia Wadas
• premiera: wrzesień 2025
Dla Oto Todoroki rzetelność i profesjonalizm to podstawa dobrze wykonanej pracy… do czasu, aż w biurze pojawiają się ONI! Kierownik Hongo, ze swoim nieco szorstkim urokiem i luźnym podejściem do życia, oraz jego pełen młodzieńczej energii kolega Ogawa rozwalają Todoroki system i sprawiają, że całe jej opanowanie bierze w łeb. No bo jak tu spokojnie pracować, kiedy ci dwaj tak uroczo się przekomarzają?
Ekscytacja rośnie, brakuje tchu, a serce wali jak oszalałe, ale Todoroki będzie podziwiać tę dwójkę z daleka. Tyle wystarczy jej do szczęścia. W końcu sam fakt, że ma w biurze takich słodziaków, sprawia, że życie staje się piękniejsze.
Brzmi ciekawie i tylko 3 tomy, może się skuszę :D Przy okazji dodali na storkę, że druga zapowiedź znajduje się w ich preorderach, ale albo źle to zrozumiałam albo ślepa jestem, bo nic na stronie nie widzę :P

Awatar użytkownika
Mr.Chiquita
Fanatyk

Post autor: Mr.Chiquita » pt lip 11, 2025 3:58 pm

Wreszcie coś ciekawego. Chyba się skuszę. Szkoda tylko, że format standardowy z tymi skrzydełkami. :/

Awatar użytkownika
lexis
Adept

Post autor: lexis » pt lip 11, 2025 4:20 pm

Mnie za to mangi o yaoistkach piszczących na widok kolegów ze szkoły/pracy znudziły dawno temu, więc nie.

Awatar użytkownika
Koichi
Fanatyk

Post autor: Koichi » pt lip 11, 2025 5:02 pm

😅

Po prostu - nie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kotori”