Wydawnictwo Kotori - wątek ogólny

Forum poświęcone wydawnictwu Kotori, wydawanym przez nie tytułom, itp, itd...
Awatar użytkownika
Kuroneko
Weteran

Post autor: Kuroneko » czw kwie 03, 2025 2:22 pm

Gina89 pisze:
czw kwie 03, 2025 10:13 am
Na czym polega fenomen tego tytułu. Od kiedy śledzę zapowiedzi ten tytuł padał prawie zawsze. Serio jest aż tak dobry?
Ja wciągnęłam się przez anime. Uwielbiam bohaterów, niektórzy są mocno pokręceni. Ale w taki sposób, że są raczej przerażający niż zabawni (z małymi wyjątkami). Każdy z nich odgrywa ważną rolę i dowiadujemy się też o ich przeszłości. Jest dynamiczna akcja, dużo zwrotów akcji. Naprawdę często główkowałam, kto stanie po czyjej stronie, komu można zaufać. O ile naprawdę polubiłam głównych bohaterów, najbardziej interesują mnie tu postacie poboczne.

Fabuła jest bardziej złożona, niż na początku się wydaje. Szukanie złota pozostaje głównych celem, ale bardzo dużo się dzieje. Czasami dowiadujemy się o czymś, co zmienia postrzeganie dotychczasowych zdarzeń.

Humor po prostu musi przypadnąc ci do gustu, ja się świetnie bawiłam przy każdym odcinku. Plusem jest też osadzenie akcji w czasie powojennym i wplecienie dużo ciekawostek kultury Ainu, rzdennych mieszkańców Japonii.

Radzę zobaczyć kilka odcinków by sprawdzić, czy ten typ opowieści będzie ci odpowiadał. Manga ma niepowtarzalny klimat, więc nie można jej za bardzo porównać do innych. Ja polecam, dla mnie Golden Kamuy dostaje 10/10.
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Sebek
Weteran

Post autor: Sebek » czw kwie 03, 2025 3:27 pm

Gina89 pisze:
czw kwie 03, 2025 10:13 am
Na czym polega fenomen tego tytułu. Od kiedy śledzę zapowiedzi ten tytuł padał prawie zawsze. Serio jest aż tak dobry?
Podzielam zdanie Kuroneko. To swietna seria, ktorej od dawna wypatrywalem w Polsce, no i dzieki Kotori niedlugo bedzie! Dla mnie w tym roku najlepsza zapowiedz w Polsce!
Obrazek

Awatar użytkownika
Ame
nołlife

Post autor: Ame » czw kwie 03, 2025 6:21 pm

Najlepsza zapowiedź. Nie wiem gdzie ja te tomy pomieszczę. :|

Awatar użytkownika
Jiri50
Adept
Status: Offline

Post autor: Jiri50 » pn kwie 14, 2025 9:03 am

Nie no jak dla mnie ciekawa sprawa - poza planem "Yotsuba #16 – czekamy na licencję". :shock: :mrgreen: Eeech aby jak najszybciej. :roll: :mrgreen:

Awatar użytkownika
lexis
Wtajemniczony

Post autor: lexis » sob kwie 26, 2025 3:35 pm

Golden Kamuy znam tylko ze słyszenia. Zawsze mnie ciekawiło ale nie mam za bardzo miejsca na kolejną długą serię. Póki co odpuszczam.

Awatar użytkownika
Koichi
Fanatyk

Post autor: Koichi » ndz kwie 27, 2025 4:22 pm

Mr.Chiquita pisze:
czw kwie 03, 2025 1:23 pm
Nie wiem, czemu myślisz w ten sposób, że: popularny = dobry. To nie jest synonim. Mało która seria stała się znana, z powodu jakości fabuły. Najczęściej, to przypadek, viral, dobrze wykonane anime. Bądź emocjonowanie się jedną dobrą rzeczą, która mocno przysłania wady. Większość ludzi nie ma gustu, nie wie co jest dobre. Ale wiedzą, co im się podoba. Stąd, popularność np. „Zmierzchu". Ludzie chcieli „Golden Kamui", bo został wydany prawie wszędzie. Miał popularne adaptacje anime. I był jednym z tych tytułów na szczycie np. MALa, niedostępnym u nas. Seineny w Polsce, też ostatnio mocniej się wybijają.
Amen

Awatar użytkownika
Mr.Chiquita
Fanatyk

Post autor: Mr.Chiquita » sob maja 10, 2025 11:16 pm

Kotori zamyka swoje drugie, siostrzane wydawnictwo Papierówka:
Drogie czytelniczki i drodzy czytelnicy, z ogromnym żalem informujemy Was, że wydawnictwo Papierówka kończy swoją działalność. To było sześć wspaniałych lat, niestety matematyka jest nieubłagana. Nie da się prowadzić działalności przy spadającej sprzedaży i ciągłych stratach. Dziękujemy, że nam towarzyszyliście w naszej wspaniałej przygodzie.

Wydane przez nas tytuły do wyczerpania zapasów będą dostępne w naszym sklepie oraz w księgarniach internetowych, a z Legimi zostaną wycofane pod koniec tego roku.
Dla mnie, szokująca wiadomość. Żyłem w przekonaniu, że Papierówka radzi sobie lepiej z książkami, niż Kotori z mangami. Ale najwyraźniej byłem w głębokim błędzie. Informacja o spadku sprzedaży, sporo rozjaśnia.

Awatar użytkownika
Koichi
Fanatyk

Post autor: Koichi » ndz maja 11, 2025 12:07 am

Lol, nawet nie wiedziałem że takie wydawnictwo istniało. Zamiast znicza w intencji zjem za nie jabłuszko :angel:

Awatar użytkownika
amsterdream
Wtajemniczony

Post autor: amsterdream » ndz maja 11, 2025 10:05 am

Nie wiem po co oni w to wchodzili. Już lepiej mogli rozwinąć bardziej dział mangowy.

Gina89
Adept

Post autor: Gina89 » ndz maja 11, 2025 12:09 pm

Za nastolatki/młodej kobiety czytałam tego typu książki. Przestałam bo wchodząc w 3 różne tytuły, każdy został porzucony przez wydawnictwo po x tomach. Później udawało się na jakiś forach znaleźć amatorskie tłumaczenie z chomikuj. Ale i tak nie wszystkie. To było mega frustracje

Awatar użytkownika
Mr.Chiquita
Fanatyk

Post autor: Mr.Chiquita » ndz maja 11, 2025 1:47 pm

amsterdream pisze:
ndz maja 11, 2025 10:05 am
Nie wiem po co oni w to wchodzili. Już lepiej mogli rozwinąć bardziej dział mangowy.
Wchodzili, bo to były czasy tryumfu ekranizacji „Pięćdziesiąt twarzy Greya". Dzięki tej trylogii, doskonale sprzedawało się wszystko, związane z erotyką dla kobiet i nastolatek. Przypominam, że Kotori zaczynało od takich komiksów. Więc, nic dziwnego, że chcieli kontynuować swoją passę. Na tym się znali. Dodatkowo nadeszły czasy pandemii, które naturalnie sprzyjały rozwojowi podobnych publikacji. Ludzie zaczęli więcej czytać i kupować przez Internet. Pamiętam, że w czasie startu Papierówki, nie szło im dobrze z mangami. „Rycerze Sidonii", czy „Yotsuba!" sprzedawały się słabo. Wydawnictwo wycofywało premiery dalszych tomów z Empiku. Potem wymyślili twarde oprawy w podwójnych wydaniach. Ale pierwsze tomy „Dobranoc, Punpunie", nie cieszyły się zainteresowaniem. Dopiero później idea zaskoczyła. Więc, nic dziwnego iż właścicielka chciała zdywersyfikować przychody.

Wbrew pozorom, nie jest łatwo rozwinąć dział mangowy. Każdy wydawca powie ci, że od lat panuje przesyt. Tzn. nie przybywa tylu nowych czytelników, ile moce przerobowe wydawców mangowych by chciały. Wydają oczywiście więcej, ale głównie kosztem redukcji nakładów. Albo pójściem w wąską specjalizację, via JPF. Kotori też stara się przyciągnąć kolekcjonerów, bo to daje trochę grosza. Ale zamykanie się na nich, nie jest dobre. Bo jednocześnie, zniechęca nowych. I podnosi próg wejścia. Typowy mangowy odbiorca woli tanie wydania, na każdą kieszeń. A, nie HC'ki, jak komiksowo.

Pójście w książki, nie jest głupie. Bo najwięksi, postępują podobnie. Waneko rozwija linie wydawanych powieści, a SJG weszło w danmei'e i książeczki dla dzieci. Tylko, że teraz Kotori pewnie trochę się zniechęci. Bo trzeba pamiętać, że LN też nie okazały się sukcesem. W manhwy raczej ponownie nie wejdą, bo poprzednio nie były rozchwytywane. Trochę nie mają wyjścia. Bo jak będą wydawali tylko seineny, mniej przyciągną młodszych. Szerzej w shouneny i inne młodzieżowe też nie wejdą, bo Waneko i SJG zgarniają im praktycznie większość wartych uwagi, sprzed nosa. Na mniej znanych tytułach, prawie nie da się budować dobrej sprzedaży. Bo mało kogo interesują. I nie jest takie proste. Wystarczy spojrzeć, jakie problemy z pozyskiwaniem licencji mają najmłodsze Dango i Akuma/Tenko. Aż muszą jeździć do źródła i się bezpośrednio prosić.

Awatar użytkownika
lexis
Wtajemniczony

Post autor: lexis » ndz maja 11, 2025 3:42 pm

Kompletnie zapomniałam o istnieniu tego dziwa. Pamiętam o nich tyle, że niedługo po ich powstaniu Kotori zwolniło z mangami i niektórzy zwalali to na te powieścidła.
Mr.Chiquita pisze:
ndz maja 11, 2025 1:47 pm
Przypominam, że Kotori zaczynało od takich komiksów. Więc, nic dziwnego, że chcieli kontynuować swoją passę. Na tym się znali. Dodatkowo nadeszły czasy pandemii, które naturalnie sprzyjały rozwojowi podobnych publikacji.
Kotori zaczynało od japońskich komiksów o gejach, a na Greyu wybiła się głównie zachodnie erotyczne powieści hetero (nie tylko, Papierówka chyba też jakichś gejów wydała, ale głównie). To są teoretycznie podobne środowiska fanów i media, ale w praktyce są dosyć różne. Do tego Papierówka była zakładana w 2019, przed pandemią, więc to się nie przyczyniło.
Mr.Chiquita pisze:
ndz maja 11, 2025 1:47 pm
W manhwy raczej ponownie nie wejdą, bo poprzednio nie były rozchwytywane.
Tyle, że to poprzednio było ładnych parę lat temu, i w dodatku to były manhwy czarno-białe i podobne do mang, na które nigdy nie było szału. Miały swoich fanów, niektórzy woleli je nawet od mang, były jakieś pojedyncze tytuły czytane też przez mangowców, ale ogólnie popularnością mangom nie dorównywały, a o anime na ich podstawie nikt by nawet nie pomyślał. To była nisza w niszy. Nie ma porównania z obecnym boomem na webtoony.
Gina89 pisze:
ndz maja 11, 2025 12:09 pm
Za nastolatki/młodej kobiety czytałam tego typu książki. Przestałam bo wchodząc w 3 różne tytuły, każdy został porzucony przez wydawnictwo po x tomach. Później udawało się na jakiś forach znaleźć amatorskie tłumaczenie z chomikuj. Ale i tak nie wszystkie. To było mega frustracje
Boże, zdążyłam już zapomnieć o tłumaczeniach z chomika XD Tam to się działo (dzieje?)!

Awatar użytkownika
Mr.Chiquita
Fanatyk

Post autor: Mr.Chiquita » ndz maja 11, 2025 5:21 pm

lexis pisze:
ndz maja 11, 2025 3:42 pm
Kotori zaczynało od japońskich komiksów o gejach, a na Greyu wybiła się głównie zachodnie erotyczne powieści hetero (nie tylko, Papierówka chyba też jakichś gejów wydała, ale głównie). To są teoretycznie podobne środowiska fanów i media, ale w praktyce są dosyć różne.
Przecież Papierówka też miała książki z LGBT. Zresztą, dla mnie kobieca erotyka, hetero czy homo. To prawie ten sam kierunek. Szczególnie od strony wydawcy, któremu niespecjalnie zależy na takich rozróżnieniach. Chce przyciągnąć jak najwięcej podobnych klientów. I skorzystać z sprzyjającej fali. I taką mieli ofertę.
lexis pisze:
Do tego Papierówka była zakładana w 2019, przed pandemią, więc to się nie przyczyniło.
Nie napisałem, ze pandemia się przyczyniła do powstania. Tylko, że nadszedł podatny grunt do rozwoju Papierówki. Ludzie naturalnym sposobem chcieli czytać więcej. Zrobiło się miejsce, dla wielu mniejszych inicjatyw. Widać, że jej efekt już się skończył. Nie jest już tak różowo.
lexis pisze:
Tyle, że to poprzednio było ładnych parę lat temu, i w dodatku to były manhwy czarno-białe i podobne do mang, na które nigdy nie było szału. Miały swoich fanów, niektórzy woleli je nawet od mang, były jakieś pojedyncze tytuły czytane też przez mangowców, ale ogólnie popularnością mangom nie dorównywały, a o anime na ich podstawie nikt by nawet nie pomyślał. To była nisza w niszy. Nie ma porównania z obecnym boomem na webtoony.
Upływ czasu niewiele zmienił, dla wydawcy. Może wzrosło zainteresowanie webtoonami. Ale to kompletnie nie przekłada się na zainteresowanie drukowanymi tomami. Nie w polskich warunkach. Właściwie, to słyszałem tylko o dobrej sprzedaży „Solo Leveling". O innych tytułach - cisza. Wydawcy spoza środowiska mangowego, też jakoś ucichli. Jaguar, już nie chwali się tak ochoczo kolejnymi tomami „True Beauty". Nawet nie wiadomo, kiedy 5 i 6 tom będą miały premiery (ostatni tom, ukazał się pod koniec marca - znamy ich plany do końca maja). Dziwne, że nie dadzą premiery, np. na Międzynarodowych Targach Książki w Warszawie 15-18 mają. Będą mieli stoisko i tematem przewodnim ma być literatura z Korei. Mogli chociaż przedpremierowo je rzucić.

Pozostali mangowi wydawcy, też jakoś nie próbują nam nic przedstawić. Kotori ma przynajmniej jakieś doświadczenie, więc ma czego się trzymać. Kolor, co najwyżej powoduje wzrost ceny tomu. A, nie zainteresowania. Dla mnie, manhwy na obecnym etapie, są zbyt monotonne. I za bardzo starają się upodobnić do mang.

Awatar użytkownika
lexis
Wtajemniczony

Post autor: lexis » ndz maja 11, 2025 7:10 pm

Mr.Chiquita pisze:
ndz maja 11, 2025 5:21 pm
Przecież Papierówka też miała książki z LGBT.
Napisałam, że tak robili.
Mr.Chiquita pisze:
Zresztą, dla mnie kobieca erotyka, hetero czy homo. To prawie ten sam kierunek.
Dla ciebie, ale nie dla czytelniczek. Zresztą książki to jednak dość inna sprawa niż mangi.
Mr.Chiquita pisze:
Może wzrosło zainteresowanie webtoonami. Ale to kompletnie nie przekłada się na zainteresowanie drukowanymi tomami.
Trudno to ocenić, bo wydawcy nie podają liczb. Wiemy, że Solo Leveling idzie jak woda. Villaineska nie dobija aż do tego poziomu, ale pojawia się na listach bestsellerów np. Gildii albo Empiku, podobnie Shim Cheong, tylko o jaoju mniej słychać (pomijając zachwycone reakcje na tłiterze). Jasne, to nie jest poziom jakiegoś Kimetsu no Yaiba, ale tragedii też nie ma.
Mr.Chiquita pisze:
Wydawcy spoza środowiska mangowego, też jakoś ucichli.
A było ich aż dwóch, jeśli podciągnąć Wilgę. Od której nie widać nowych tytułów, ale widzę, że Ania dostała ostatnio dodruk.
Mr.Chiquita pisze:
Kolor, co najwyżej powoduje wzrost ceny tomu. A, nie zainteresowania.
Różnica polega nie tylko na kolorze, ale też na formacie (oryginalnie - długie paski), tempie fabuły, sposobie rysowania, używanych schematach w fabule. I tak, to wszystko wpływa na wzrost zainteresowania. Jest teraz wielu fanów, którzy czytają webtoony i nie oglądają się na mangi, i tylko ich przybywa. Ważniejszą kwestią jest, czy są chętni kupować na papierze, ale widać, ze są i tacy.
Mr.Chiquita pisze:
Dla mnie, manhwy na obecnym etapie, są zbyt monotonne. I za bardzo starają się upodobnić do mang.
Dla mnie również są monotonne, ale widocznie wielu osobom to nie przeszkadza (albo to lubią). A upodabniają się do mang znacznie mniej, niż za czasów, kiedy dominowały te czarno-białe. Właściwie nawet mangi zaczynają kopiować z webtoonów.

Awatar użytkownika
Desponia
Adept

Post autor: Desponia » ndz cze 01, 2025 8:23 pm

Przeglądałam kiedyś ofertę Papierówki, ale żaden tytuł mnie zainteresował, więc nie śledziłam ich poczynań. Rynek książek jest i może znacznie większy niż rynek mang, ale wydawców też jest znacznie więcej, więc wcale nie jest się łatwo przebić ze swoją ofertą do czytelników i osiągnąć dobre wyniki sprzedaży.

Awatar użytkownika
Kuroneko
Weteran

Post autor: Kuroneko » pt lip 04, 2025 3:46 pm

Dawno nie zapowiadaliśmy mangi BL, więc pora to zmienić 😉 Przed Wami dwutomówka „Bokura no Microna Shumatsu” opowiadająca o tym, czy w sytuacji, gdy świat znalazł się na skraju zagłady, jesteśmy w stanie wybaczyć komuś, kto w przeszłości bardzo nas zranił.

Preordery znajdziecie w naszym sklepie @mangastore_pl.

--------------
• autor: Maki Marukido
• tytuł roboczy: Nasz własny koniec świata
• liczba tomów: 2
• format: 130 x 182 mm (standardowy)
• okładka: miękka ze skrzydełkami
• gatunek: yaoi, sci-fi, okruchy życia
• liczba stron: ok. 220
• cena okładkowa: 26,90 zł
• przekład: Sara Gołuch
• premiera: wrzesień 2025

Za dziesięć dni w Ziemię uderzy ogromny meteoryt.
Kiedy nad światem wisi zagłada, Masumi postanawia rzucić dotychczasowe zajęcia i spędzić resztę pozostałego mu czasu w uniwersyteckiej bibliotece, czytając ulubione książki. Nie spodziewa się jednak, że właśnie tam spotka Ritsu – człowieka, który dziesięć lat wcześniej boleśnie go zranił. Czy nadchodząca globalna katastrofa sprawi, że Masumi wybaczy mu tamtą podłość, a przede wszystkim czy zgodzi się na dość zaskakującą propozycję, jaką złoży mu Ritsu?
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Koichi
Fanatyk

Post autor: Koichi » ndz lip 06, 2025 6:20 pm

Czytałem bardzo skrajne opinie na temat tej mangi. Jedni wychwalali jaka świetna, a inni krytykowali całą fabułę i charaktery postaci.
Spodziewam się więc czegoś naprawdę ciekawego, choć nie nastawiam się ani pozytywnie ani negatywnie.
Dodatkowo to jest chyba na podstawie light novelki, co zapala mi czerwoną lampkę, że może jednak być przedramatyzowane. Ale nie będę się nakręcać, bo naczytałem się komentarzy, które zmotywowały mnie do sprawdzenia tego tytułu. I coś czuję, że mogę mieć później dużo do powiedzenia, ale jak już to dopiero po wydaniu, w osobnym wątku poświęconym tylko tej mandze.

Awatar użytkownika
Desponia
Adept

Post autor: Desponia » ndz lip 06, 2025 6:30 pm

Koichi pisze:
ndz lip 06, 2025 6:20 pm
Ale nie będę się nakręcać, bo naczytałem się komentarzy, które zmotywowały mnie do sprawdzenia tego tytułu. I coś czuję, że mogę mieć później dużo do powiedzenia, ale jak już to dopiero po wydaniu, w osobnym wątku poświęconym tylko tej mandze.
Bardzo mnie ciekawi, jak ocenisz ten tytuł i czy będziesz polecał. Mnie ten opis w ogóle nie zachęca i nastawiam się raczej na nie, ale może niesłusznie?

Awatar użytkownika
Koichi
Fanatyk

Post autor: Koichi » ndz lip 06, 2025 6:39 pm

Desponia, dziękuję :) Ktoś tam z ludków pisał, że podobno postacie są pokręcone, więc ciekawi mnie to z psychologicznego punktu widzenia. Dlatego chętnie sprawdzę i jeśli mnie to jakoś emocjonalnie "ruszy", to chętnie się też podzielę przemyśleniami odnośnie tej mangi.
Trochę się obawiam zakończenia, ale ciekawość jest u mnie silniejsza :wink:

Awatar użytkownika
Tequilka
Wtajemniczony

Post autor: Tequilka » pt lip 11, 2025 3:50 pm

Obrazek
Co może się wydarzyć, gdy fujoshi spotka w biurze dwóch uroczych współpracowników? 🤔 Oczywiście przezabawna komedia! 😊
Przed Wami „Me no Doku Sugiru Shokuba no Futari”, trzytomowa historia, która z pewnością przyniesie Wam wiele radości.
Preordery znajdziecie w naszym sklepie mangastore.pl.
✨
--------------
• autor: ma2
• tytuł roboczy: Korposłodziaki, czyli jak ześwirowałam na punkcie kolegów z pracy
• liczba tomów: 3
• format: 130 x 182 mm (standardowy)
• okładka: miękka ze skrzydełkami
• gatunek: josei, komedia
• cena okładkowa: 26,90 zł
• przekład: Sylwia Wadas
• premiera: wrzesień 2025
Dla Oto Todoroki rzetelność i profesjonalizm to podstawa dobrze wykonanej pracy… do czasu, aż w biurze pojawiają się ONI! Kierownik Hongo, ze swoim nieco szorstkim urokiem i luźnym podejściem do życia, oraz jego pełen młodzieńczej energii kolega Ogawa rozwalają Todoroki system i sprawiają, że całe jej opanowanie bierze w łeb. No bo jak tu spokojnie pracować, kiedy ci dwaj tak uroczo się przekomarzają?
Ekscytacja rośnie, brakuje tchu, a serce wali jak oszalałe, ale Todoroki będzie podziwiać tę dwójkę z daleka. Tyle wystarczy jej do szczęścia. W końcu sam fakt, że ma w biurze takich słodziaków, sprawia, że życie staje się piękniejsze.
Brzmi ciekawie i tylko 3 tomy, może się skuszę :D Przy okazji dodali na storkę, że druga zapowiedź znajduje się w ich preorderach, ale albo źle to zrozumiałam albo ślepa jestem, bo nic na stronie nie widzę :P

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kotori”