Monster - polskie wydanie
- mika
- Fanatyk
- Kontakt:
- Status: Offline
Przeglądając program Nocy Księgarń (20 września) natknęłam się w Krakowie na coś takiego:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Lou
- Weteran
W kwestii mang Urasawy, info z fb: "Tytuł nadal się sprzedaje dobrze. Pierwszy tom miał już dodruk, dodruk drugiego obecnie jest w drukarni. Nie możemy narzekać, podobnie nieźle sprzedaje się PLUTO i 20th Century Boys – Chłopaki z XX wieku."
- ociesek
- Fanatyk
To co, Master Keaton następny? Oby nie, mam po angielsku 

-
- Wtajemniczony
Chyba bym ich ukatrupił jakby z Master Keatonem wyskoczyli xd Nietoperek musi być następny

- Meliona
- nołlife
- miaka88
- nołlife
Też czekam na Billy'ego. Ale dopiero po Chłopcach bo nie dałabym rade tylu.

- zandam
- Moderator
- Kontakt:
Też czekam za Billym, bo "Master Keatona" mam już po angielsku, a Billy aktualnie jest dostępny tylko po niemiecku w zupełnie innym wydaniu.
- Alexandrus888
- nołlife
Tak zachwalacie Billego, że aż sobie go przeczytam. Może wskoczy i na moją listę najbardziej wyczekiwanych? 

- Atom
- Adept
Brałbym obydwie serie, tak że Hanami działaj! 

- KubciO
- Fanatyk
Gdyby ktoś chciał nabyć całą serię lub dokompletować brakujące tomy:
Tak wygląda jutrzejsza promocja na MONSTERa na MFKIG. Im więcej kupujesz, tym więcej zyskujesz.► Pokaż Spoiler
Usagi Yojimbo Saga 6 - 4+/5
Koszmary - 4/5
Donżon 2 - 5/5
Potwór z Bagien by S. Snyder - 3/5
Deadly Class 1-4 - 4/5
Koszmary - 4/5
Donżon 2 - 5/5
Potwór z Bagien by S. Snyder - 3/5
Deadly Class 1-4 - 4/5
- Alexandrus888
- nołlife
Dobrze że nie pojechałem na targi bo bym się nie opanował i kupił. A kasy raczej mi brak.
-
Na Gildii jest dostępny 1 tom w 2 wydaniu. Czytałem sporo pozytywnych recenzji na temat tej serii. Różne opinie odnośnie zakończenia (jednym się podoba, innym nie). I czy seria nie jest "na raz"? Mam Death Note prawie cały i łatwo jest zapomnieć sporo szczegółów po pewnym czasie by znowu cieszyć się z lektury 

-
- Weteran
Oj nie. Ja serie czytałem chyba 2 razy w całości i raz do połowy podczas zbierania. Przez to że ta seria wychodziła nie zawsze regularnie po 5 tomie wielu rzeczy pozapominałem jak czytałem na bieżąco. W końcu stwierdziłem że lepiej poczekać na całość i przeczytać całość. I serio o ile pamiętałem większość, tak zawsze było coś o czym zapomniałem i sobie przypominałem.
- Gotenks
- nołlife
Ja czytałem mangę już 3 razy (raz w skanach, później wydanie amerykańskie i ostatnio polskie), do tego widziałem anime, a i tak pewnie jeszcze kiedyś wrócę do tego tytułu 

- Monsterlight
- Adept
A jak ogółem oceniacie nasze polskie tłumaczenie? Wiele razy czytałam opinie, że tłumaczenia Hanami nie są najlepsze 

(Od lewej): Banana Fish, Kiseijuu, Back Stage!! LN, Metamorphose no Engawa, Ore Monogatari!!, Usagi Drop, Bokura no Shikisai, Yarichin Bitch-Bu, Mob Psycho 100
- jtumanowicz
- Adept
Podpinam się pod pytanie. W Monsterze raz widziałem chyba jakąś literówkę ale nie wiem naprawdę skąd biorą się legendy o słabym tłumaczeniu w mangach Hanami. Co to za problemy? Merytoryczne? Gramatyczne? Stylistyczne?Monsterlight pisze: ↑pn gru 14, 2020 10:37 amA jak ogółem oceniacie nasze polskie tłumaczenie? Wiele razy czytałam opinie, że tłumaczenia Hanami nie są najlepsze
- Dembol
- Wtajemniczony
- Kontakt:
Zdarzają się odrobinę sztywne konstrukcje, które brzmią mało naturalnie. Ale ogólnie większość problemów wynika z tego, że przeciętny fan mangi nie wie na czym polega tłumaczenie i po przeczytaniu nielegalnych skanów tłumaczonych amatorsko, często z angielskiego albo obcojęzycznych wydań jest przekonany, że to jedyna poprawna i obowiązująca wersja.
- Alexandrus888
- nołlife
Nie zgadzam się z tym. Gdyby to rzeczywiście było źródło problemu zarzuty o spartaczone tłumaczenia w pierwszej fali spadłyby na Waneko i Studio, celujące w młodzieżowe, rozpoznawalne tytuły, a nie w Hanami specjalizujące się w pozycjach dla dojrzałego (a więc statystycznie bardziej świadomego) czytelnika, do tego w sumie bardziej niszowe, których skany nie są aż tak rozpopularyzowane.Dembol pisze: ↑pn gru 14, 2020 12:07 pmwiększość problemów wynika z tego, że przeciętny fan mangi nie wie na czym polega tłumaczenie i po przeczytaniu nielegalnych skanów tłumaczonych amatorsko, często z angielskiego albo obcojęzycznych wydań jest przekonany, że to jedyna poprawna i obowiązująca wersja.
Co jest złego w tłumaczeniach Hanami? Pojęcia nie mam. Nie jestem purystą językowym. Jeżeli tekst jest dla mnie zrozumiały, nie czepiam się stylistyki, konstrukcji zdań itp.. Najważniejszy jest dla mnie przekaz i na nim się skupiam. Choć w Mishishi kilka razy coś mi jednak już zgrzytało (i nie był to "głos wyjący rdzą", bo ten uważam za całkiem udany frazeologizm biorąc pod uwagę treść rozdziału).