Hiroszima 1945 - nowa edycja - tom 4

Poznaj relację naocznego świadka tragedii Hiroszimy oraz wstrząsające losy ludzi którzy przeżyli największy dramat w historii Japonii i świata i podziel się swoimi wrażeniami
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
lexis
Wtajemniczony
Status: Offline

Hiroszima 1945 - nowa edycja - tom 4

Post autor: lexis » sob gru 13, 2025 7:48 pm

Obrazek
Hiroshima 1945 to tylko fragment wielkiej mangowej epopei pt. Hadashi no Gen (Bosonogi Gen), będącej swoistą autobiografią autora, którego ojciec i rodzeństwo zgineli w piekle Hiroszimy.

Wybuch bomby atomowej jakkolwiek tragiczny jest tylko jednym z elementów opowieści, która tak naprawdę mówi o losach ubogiej japońskiej rodziny w połowie lat 40-tych. Pytany o swoje dzieło, Nakazawa Keiji odpowiada: "Mówi się, że mój Gen to komiks opowiadający o tragedii ofiar bomby atomowej. Tak, zgoda, ale nie tylko. Chciałem także przedstawić wszystkie pokrętne mechanizmy propagandowe, które wywołują w społeczeństwach zapał militarystyczny (...). Chciałem również pokazać idealne stosunki, które panowały w rodzinie Gena w ekstremalnej rzeczywistości tamtego okresu."

ODPOWIEDZ

Wróć do „"Hiroszima 1945. Bosonogi Gen"”