nowe mangi waneko

Zanim napiszesz maila z pytaniem do Waneko, najpierw umieść je tutaj lub sprawdź czy ktoś nie pytał się o coś podobnego :]
Awatar użytkownika
Itachi Uchiha
nołlife
Status: Offline

nowe mangi waneko

Post autor: Itachi Uchiha » wt gru 09, 2025 4:08 pm

Podpowiedź do najbliżej zapowiedzi.
► Pokaż Spoiler

Awatar użytkownika
Mr.Chiquita
Fanatyk

nowe mangi waneko

Post autor: Mr.Chiquita » wt gru 09, 2025 5:11 pm

Serce mocniej zabiło, ponieważ pasuje jeden z moich ulubionych tytułów - czyli I"s autorstwa Masakazu Katsury. I jest dość krótki. Ale wątpię, pewnie jakiś horror. Znajdzie się niejeden z motywem oczek.

Awatar użytkownika
lexis
Wtajemniczony

nowe mangi waneko

Post autor: lexis » śr gru 10, 2025 7:44 pm

Mr.Chiquita pisze:
wt gru 09, 2025 5:11 pm
I jest dość krótki.
15 tomów to już nie tak mało, zwłaszcza jak na starszy tytuł który nie jest dzisiaj bardzo często wspominany. Pewnie, jeszcze nie jest to długa manga, ale krótka też już nie.
Cokolwiek to będzie, spokojnie mogę założyć, że nie dla mnie.

Awatar użytkownika
Mr.Chiquita
Fanatyk

nowe mangi waneko

Post autor: Mr.Chiquita » czw gru 11, 2025 3:59 pm

Niestety, nie to na co liczyłem:
► Pokaż Spoiler
Coś dla wszystkich, dużych i małych! Przedstawiamy...

Nicola no oyururi makaikiko
(tytuł roboczy: Podróż Nicoli przez Świat Demonów)

🦉Osoba autorska: Asaya Miyanaga
🦉Liczba tomów w Japonii: 4, zakończony
🦉Tagi: przygodówka, komedia, fantasy, obyczajowy, seinen
🦉Rekomendacja wiekowa: polecamy każdemu 🙂
🦉Premiera: 6 czerwca 2026
🦉Format: powiększony z obwolutą
🦉Tryb wydawniczy: 2 miesięczny
🦉Cena: 27,99 zł

Przed Wami przygodowa opowieść dla dzieci, młodzieży i dorosłych o młodej dziewczynce i jej demonicznym przyjacielu, którzy odkrywają fascynujący świat! W krainie zamieszkanej przez demony Nicola wyróżnia się: jest ludzką dziewczynką podróżującą ze swoim demonicznym przyjacielem Simonem. Pełna temperamentu Nicola często wpada w kłopoty, ale ma własne magiczne moce, które pomagają jej stawić czoła trudnościom!

Ta pięknie narysowana manga ma unikalny styl graficzny, nawiązujący do europejskich książek dla dzieci, i zachwyca urzekającą atmosferą, niczym znane bajki o Muminkach i Hildzie.
Może kiedyś zerknę. Ale to raczej przy okazji.

Awatar użytkownika
Mr.Chiquita
Fanatyk

nowe mangi waneko

Post autor: Mr.Chiquita » sob gru 13, 2025 3:14 pm

Wywiad z Waneko.

Dużo informacji o reedycjach, kolekcjonerstwie, nietrafionych decyzjach, problemach wydawniczych, manhwach (i łatwości ich wydawania), itp. Strasznie doceniam to, jak Alex rozumie i podkreśla grupę swoich głównych odbiorców. Że są to głównie nieletni bez dochodów. A nie, jak wyobrażają sobie niektórzy - starsi z dochodami, lubujący się w ładnych wydaniach.

Z ciekawszych rzeczy zakulisowych, jakie opowiedzieli. To zdobycie pewnej licencji, z której ostatecznie musieli zrezygnować. Gdyż autor popełnił przestępstwo względem gimnazjalistek. Czyli, nie ma wątpliwości, że chodzi o „Act-Age". Byli na etapie oczekiwania na materiały oraz ustalania harmonogramu, dlatego nie zdążyli go ogłosić. I ostatecznie z takiego obrotu spraw są bardzo zadowoleni. Oryginalny wydawca też nie robił im problemów. Sytuacja pokazuje, że bardzo starają się unikać tego typu skandali.

Potwierdzili też, że „Murcielago" jest jednym z najgorzej sprzedających się tytułów.

Awatar użytkownika
lexis
Wtajemniczony

nowe mangi waneko

Post autor: lexis » sob gru 13, 2025 4:36 pm

Nowy tytuł - raczej pass, chociaż kreska ładna i ciekawa. Ale takie "sympatyczne" tytuły to raczej nie moja bajka.
Mr.Chiquita pisze:
sob gru 13, 2025 3:14 pm
Że są to głównie nieletni bez dochodów. A nie, jak wyobrażają sobie niektórzy - starsi z dochodami, lubujący się w ładnych wydaniach.
W przypadku Waneko to raczej jasne :|
Mogliby dawać transkrypty tych wywiadów.

Dobrze, że wspomniane jest o papierze, wydania ekskluzywne Waneko są dla mnie o niebo wygodniejsze od cegieł JPFu dzięki lżejszemu papierowi właśnie. Trochę mnie zastanawia, co dla nich jest już "starą" serią - bo jest wspomniane, ze długich i starych serii unikają, ale takie np. KHR albo D.Gray-man mają już 20 lat na karku i do krótkich nie należą :-P

Awatar użytkownika
Koichi
Fanatyk

nowe mangi waneko

Post autor: Koichi » sob gru 13, 2025 5:59 pm

Bajka dla dzieci o demonach. Co może pójść nie tak?

Heh, nie dla mnie. Nawet kreska mi się nie podoba i w ogóle nie kojarzy mi się z Muminkami.

Awatar użytkownika
Akiho
nołlife

nowe mangi waneko

Post autor: Akiho » sob gru 13, 2025 6:29 pm

Wywiad z Waneko.

Warto tutaj dodać, ale jako że znam twoje stosunkowe radykalne podejście do koreańskich komiksów napiszę sama, jako z tych ciekawszych informacji :P . Mianowicie manhwy sprzedają się świetnie/b.dobrze. Z Koreańczykami, agencjami i autorami również współpracuje się bardzo dobrze, nie robią żadnych problemów mało tego wychodzą z własnymi inicjatywami jak przy niedawno ogłoszonej yuri czy 7 tomie niebezpiecznego sklepu. Waneko jest bardzo zadowolone z decyzji wydawania manhw :) :) Temat dot manhw zaczyna się od równej pierwszej godziny w filmiku dla zainteresowanych :angel:
Obrazek

aqila
Adept

nowe mangi waneko

Post autor: aqila » pn sty 19, 2026 7:01 pm

Tez macie tak, ze zamawiając preorder Übel Blatt - edycja specialna, mozna do zamowienia dodac tylko jeden tomik ? Zamowilem dwa i mysialem przechodzic przez cala droge placenia dwa razy, ale jakby ktos chcial kupic wiecej to katorga ...

Awatar użytkownika
Kuroneko
Weteran

nowe mangi waneko

Post autor: Kuroneko » czw lut 05, 2026 4:12 pm

Coś o sile wyobraźni... i nie tylko! Co to może być za tytuł?
11.02
15:00
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
lexis
Wtajemniczony

nowe mangi waneko

Post autor: lexis » czw lut 05, 2026 7:19 pm

Filmik.

Kompletnie nic mi nie przychodzi do głowy,

Awatar użytkownika
Mr.Chiquita
Fanatyk

nowe mangi waneko

Post autor: Mr.Chiquita » czw lut 05, 2026 11:53 pm

Mnie połowicznie pasuje „Alice to Zouroku". Siła wyobraźni - z podpowiedzi tekstowej. I z początku filmiku - gwar dzieci oraz stary samochód.

Już mocno naciągane: plac z kinem i zaraz potem te powiewające chińskie szyldy - w mandze kilkukrotnie w tle przewijało się Biuro Informacji Turystycznej ze zbliżonym wyglądem. I ogólnie, często pojawiała się podobna sceneria wielkiego miasta.

Jeszcze bardziej na siłę, można uznać drzewo z końca filmu. Sana moknie w podobnych okolicznościach, w retrospekcyjnym śnie. :lol:

PS. Chyba szykuje się seria zapowiedzi, bo 11 luty to środa.

Awatar użytkownika
Tequilka
Wtajemniczony

nowe mangi waneko

Post autor: Tequilka » pt lut 06, 2026 10:26 am

W zapowiedziach na stronie na marzec mają "zapowiedź A" i "zapowiedź B" więc jeszcze przynajmniej jeden tytuł ogłoszą.
Co do podpowiedzi, to nie mam absolutnie pojęcia co to może być.

Awatar użytkownika
Mr.Chiquita
Fanatyk

nowe mangi waneko

Post autor: Mr.Chiquita » śr lut 11, 2026 2:59 pm

Mangą z podpowiedzi jest:
► Pokaż Spoiler
Niektórzy z Was mieli nosa! A niektórzy zdradzili swoje inne wydawnicze marzenia, zgadując tytuł tej zapowiedzi 🥹
Przed Wami...

Niedaleko placówki, gdzie dzieci w różnych sytuacjach życiowych mieszkają z dala od rodziców, skąpany w jaskrawym słońcu, stoi opuszczony, zniszczony Sunny. Czym jest Sunny? Sunny to samochód. Niezwykłe auto, które zabierze cię na przejażdżkę przez wyobraźnię, do miejsc z twoich marzeń. Sunny to historia o pokonywaniu przeciwności losu, w której Taiyo Matsumoto wspomina własne dzieciństwo. Kolejne arcydzieło laureata Nagrody Eisnera, Taiyo Matsumoto, jednego z najbardziej innowacyjnych i uznanych japońskich artystów mangi, autora Tekkonkinkreet! Sunny zdobył nagrodę Shogakukan Manga Award w 2016 roku oraz nagrodę Excellence Award na 20. Japan Media Arts Festival w 2017 roku.

SUNNY
Autor: Taiyo Matsumoto
Liczba tomów: 3 (wydanie 2w1, seria zakończona)
Wydanie ekskluzywne: format powiększony, twarda oprawa z obwolutą, wydanie 2w1,
Rekomendacja wiekowa: 15+
Gatunek/tagi: dramat, psychologiczny, obyczajowy, seinen
Premiera 1 tomu: 19 marca 2026
Premiera 2 tomu: 19 czerwca 2026
Premiera 3 tomu: 26 września 2026
Cena okładkowa ⤳ 84,99 zł / tom
Dość niespodziewany tytuł. Już trochę o nim zapomniałem. Ale jestem zachwycony. Na razie najlepsza zapowiedź w tym roku.

PS. Przydałaby się jeszcze „Louvre no Neko". Liczę, że to już tylko kwestia czasu. Nie może być inaczej, skoro kontynuują tego autora.

Awatar użytkownika
lexis
Wtajemniczony

nowe mangi waneko

Post autor: lexis » czw lut 12, 2026 3:16 pm

Noooo i takie zapowiedzi to rozumiem :D Jeszcze Ping Pong proszę.

Awatar użytkownika
Mr.Chiquita
Fanatyk

nowe mangi waneko

Post autor: Mr.Chiquita » pt lut 13, 2026 4:05 pm

Nowa dawka jednotomówek:
► Pokaż Spoiler
Potrójna zapowiedź na walentynkowy weekend! 💝 Przed Wami nasze trio najnowszych, nadchodzących JEDNOTOMÓWEK WANEKO!

🏢GETENROU - Drapacz niebios🏢
🏢Autor: Masakazu Ishiguro
🏢Liczba tomów: 1, zakończone
🏢Tagi: tajemnica, sci-fi, dramat, seinen
🏢Rekomendacja wiekowa: 16+
🏢Premiera: 27 kwietnia 2026
🏢Cena: 27,99 zł
Pokusy trzech chłopców napędzanych hormonami, kosmiczni detektywi, roboty, wróżki i seria tajemniczych morderstw – choć pozornie niepowiązane, ich wspólnym mianownikiem jest, przypominający labirynt, kompleks apartamentów znany jako Skygrazer. Do akcji wkracza rezolutna i zdeterminowana detektyw Saeko Sakuraba, gotowa rozwiązać wszystkie te zagadki, jednakże zawiłości tego tajemniczego miejsca mogą okazać się dla niej prawdziwą udręką…

📎YUMI I KURUMI📎
📎Autorka: Uruhiko
📎Liczba tomów: 1, zakończone
📎Tagi: dramat, fantasy, josei, romans, obyczajowy
📎Rekomendacja wiekowa: 12+
📎Premiera: 27 czerwca 2026
📎Cena: 27,99 zł
Yumi to niezadowolona ze swojej posady, nieśmiała i być może nieco niezdarna pracownica biurowa. Pewnego dnia znajduje na poboczu podartą szmacianą lalkę. Nadaje jej imię Kurumi i postanawia ją naprawić i wyprać. Spokojne chwile pomagają bohaterce zapomnieć o problemach i znów cieszyć się życiem. Od tej pory Kurumi staje się jej towarzyszką. Nawet gdy właścicielka lalki spotyka pewnego mężczyznę…

🌷Aisubeki musume-tachi - UKOCHANE CÓRKI🌷
🌷Autorka: Fumi Yoshinaga
🌷Liczba tomów: 1, zakończone
🌷Tagi: dramat, josei, komedia, obyczajowy
🌷Rekomendacja wiekowa: 16+
🌷Premiera: 27 sierpnia 2026
🌷Cena: 27,99 zł
Trzydziestoparoletnia Yukiko wciąż mieszka ze swoją matką Mari. Ich relacja ulega nagłej zmianie, gdy ta ogłasza, że wychodzi za mąż. I to za młodszego od Yukiko byłego prezentera i początkującego aktora. Bohaterka jest przekonana, że mężczyźnie zależy wyłącznie na pieniądzach jej matki. Sfrustrowana sytuacją, postanawia zamieszkać ze swoim chłopakiem.
Relacja matki i córki wprowadza w opowieść o różnorodnych rolach i relacjach kobiet. Znajdziemy tu historię wdowy, która wychodzi za mąż za mężczyznę o trzy lata młodszego od jej córki; kobiety, która korzysta z usług swatki; dziewczyny, która wciąż zakochuje się w niewłaściwych mężczyznach. Poznamy również aspiracje i losy trzech dziewcząt wkraczających w dorosły świat…
Fumi Yoshinaga splata losy Yukiko i jej przyjaciółek w pięciu opowiadaniach, eksplorując różnorodne relacje kobiet. Całość okraszona jest kunsztem i elegancją, z których słynie mangaczka.
Interesują mnie wszystkie.

Awatar użytkownika
lexis
Wtajemniczony

nowe mangi waneko

Post autor: lexis » pt lut 13, 2026 4:10 pm

Yoshinaga Fumi <3 <3 <3 No i Aisubeki które jest jedną z jej lepszych jednotomówek <3
Getenrou nie znam ale chętnie się zapoznam. Yumi i Kurumi kiedyś czytałam, nie było złe chociaż mnie nie porwało, jeszcze o nim pomyślę.

Pierwszy raz od dawna zapowiedzi jednotomówek które mi przypadły :D

Awatar użytkownika
Koichi
Fanatyk

nowe mangi waneko

Post autor: Koichi » pt lut 13, 2026 4:17 pm

Same dramaty, nic dla mnie. Może jeszcze wziąłbym tego drapacza chmur, ale to tak na siłę.

Awatar użytkownika
ninna
nołlife

nowe mangi waneko

Post autor: ninna » pt lut 13, 2026 4:30 pm

"All my darling daughters" od lat mam po angielsku ale jakoś nie wracam do tej mangi. Pozostałe tytuły też brzmią nieciekawie. Nic dla mnie.

Awatar użytkownika
Tequilka
Wtajemniczony

nowe mangi waneko

Post autor: Tequilka » sob lut 14, 2026 12:12 pm

Aisubeki musume-tachi mnie jedynie zainteresowało, chętnie przeczytam :3

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pytania do Waneko”