Nowości

Podforum przeznaczone mangom oraz wydawnictwu JPF
Awatar użytkownika
Mr.Chiquita
Fanatyk
Status: Offline

Nowości

Post autor: Mr.Chiquita » śr lip 08, 2026 11:20 am

To już dzisiaj! Za chwileczkę ogłoszenie reedycji przerwanej w Polsce mangi:
► Pokaż Spoiler
Dzisiaj odkryjemy to co budzi największe emocje - reedycję przerwanej w Polsce mangi 🙂
Pokażemy też polską nową okładkę!
Jeszcze chwila cierpliwości ❤
Ostatnio zmieniony śr lip 08, 2026 11:25 am przez Mr.Chiquita, łącznie zmieniany 1 raz.

aqila
Adept

Nowości

Post autor: aqila » śr lip 08, 2026 11:25 am

Ja jestem za stary na Pokemony, które mogą być, ale rozumiem, że to może być sztos dla młodszych :)

Awatar użytkownika
amsterdream
Wtajemniczony

Nowości

Post autor: amsterdream » śr lip 08, 2026 11:25 am

Black Jack czy Detektyw Jeż?

Awatar użytkownika
Mr.Chiquita
Fanatyk

Nowości

Post autor: Mr.Chiquita » śr lip 08, 2026 12:01 pm

A nie, bo „Detektyw Kindaichi". Zaskakujące, że wydarli to Waneko.
► Pokaż Spoiler
========================================= EDIT 12:21:
Jest już oficjalne ogłoszenie:
► Pokaż Spoiler
✨Detektyw Kindaichi - wydanie zbiorcze (każda sprawa to osobny tom)✨
Oto klasyczny kryminał w mangowej formie! Jeśli uwielbiacie Sherlocka, Poirot czy pannę Marple - będziecie usatysfakcjonowani.

17-letni Hajime Kindaichi, uczeń drugiej klasy liceum jest wnukiem słynnego detektywa i również posiada talent do wplątywania się z niebezpieczne sprawy kryminalne. Razem ze swoją przyjaciółką Miyuki stawiają czoła mordercom i rozwiązują najbardziej zawiłe zagadki.

Specyfikacja wydania:
- Wydanie zbiorcze (każda sprawa to osobny tom)
- format A5 (14,5 cm x 20,5 cm), miękka oprawa, obwoluta
- TWARDA OPRAWA - tylko w pre-order
- złocenia na okładce
- seria składa się z 34 tomów (w nowym wydaniu)
- 1 tom to około 250-400 stron komiksu (w zależności od tomu)
- nowe tłumaczenie i edycja
- cena za tom: 54,60 - 63,00 zł (w zależności od tomu)
- tempo wydawania: co 3 miesiące
- PREMIERA: październik 2026
Dużo tych tomów. Dostaniemy znacznie więcej, niż tylko 1-serię.

aqila
Adept

Nowości

Post autor: aqila » śr lip 08, 2026 12:35 pm

Ja pass

Awatar użytkownika
lexis
Wtajemniczony

Nowości

Post autor: lexis » śr lip 08, 2026 12:47 pm

Mogło być lepiej (Pet shop!), ale i tak na plus, chociaż prawie na pewno nie wezmę całości. Tyle dobrego, że każdy tom to inna sprawa, można zakończyć w każdej chwili.
Mr.Chiquita pisze:
śr lip 08, 2026 12:01 pm
Zaskakujące, że wydarli to Waneko.
Waneko mogło już dawno nie mieć do tego praw, pewnie też nie zależało im zbytnio na tej serii.
Mr.Chiquita pisze:
Dużo tych tomów. Dostaniemy znacznie więcej, niż tylko 1-serię.
Zgadza się. JPF wziął japońskie bunkoban, które obejmuje "główne" mangi o przygodach Kindaichiego wydane do 2011. W jego skład wchodzą: oryginalna seria (tomy 1-19), tzw. seria Case (tomy 20-26), i tzw. seria Shin (tomy 27-34).

Awatar użytkownika
Sebek
Weteran

Nowości

Post autor: Sebek » śr lip 08, 2026 1:01 pm

Mr.Chiquita pisze:
A nie, bo „Detektyw Kindaichi". Zaskakujące, że wydarli to Waneko.
Czy mozna mowic o wydarciu porzuconej lata temu serii? No chyba nie :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Mr.Chiquita
Fanatyk

Nowości

Post autor: Mr.Chiquita » śr lip 08, 2026 1:12 pm

@lexis:
To niewiele. Bo zdaje się, że to wciąż powstaje i przekroczyło setkę tomów. Wolałbym Conana, ale tam jest niestety numerowana ciągłość. :/

@Sebek:
No wiesz, Kodansha na pewno zapytała Waneko, czy chcą to wydawać. Bo tak się robi. Dziwi mnie, że Waneko odstąpiło. Sami bez problemu mogli zrobić reedycję. Teraz szeroko w nie wchodzą. Zgaduję, że odstraszyła ich liczba tomów. Bo Waneko raczej unika tych dłuższych serii (chyba, że już po ogłoszeniu, w trakcie wydawania seria długo się nie kończy).

Awatar użytkownika
amsterdream
Wtajemniczony

Nowości

Post autor: amsterdream » śr lip 08, 2026 2:15 pm

Niby się cieszę, ale jednak trochę zawód bo zawsze wolałem z tamtego okresu Black Jacka i Detektywa Jeża. Nie wiem czy będę zbierał bo to w końcu aż 34 tomy. Na chwilę obecną pass.

Awatar użytkownika
Gotenks
nołlife

Nowości

Post autor: Gotenks » śr lip 08, 2026 2:23 pm

Mam polskie wydanie. Nawet dwa egzemplarze. Do tego to co wyszło po angielsku. No i książki o dziadku Kindaichiego. Ale nowe wydanie biorę 8-)
Dla mnie super wiadomość i oby pozostałe zapowiedzi nie zawiodły.
My anime & manga list | Lubimy Czytać
Insta

Droga do raju
wyścielona jest jasnymi
płatkami śliwy

Gina89
Adept

Nowości

Post autor: Gina89 » śr lip 08, 2026 3:51 pm

Całkowicie nie moje klimaty (epizodyczne tomy, sprawy detektywistyczne) ale ciekawi mnie jak wyglądała sprawa porzucenia tytułu przez Waneko. Wydawali, wydawali a później powiedzieli dość i nara?

Awatar użytkownika
Mr.Chiquita
Fanatyk

Nowości

Post autor: Mr.Chiquita » śr lip 08, 2026 4:10 pm

@Gina89:
To nie takie proste. Waneko w tamtym czasie przeżywało trudny okres. Wszędzie w Polsce nakłady spadały. W wywiadach mówili, że groziło im nawet widmo zamknięcia. Więc musieli jakoś temu zaradzić. Zamknęli wtedy też inne serie, choćby „Futari Ecchi". Pamiętam, że te pierwsze tomiki w A6 (Michael, Jeż, Locke), miały tak przestrzelone nakłady. Że robili wyprzedaże za przysłowiową 1zł. Byleby tylko nie oddawać tomików na przemiał. Największym szokiem, było zakończenie projektu „MangaMix". W którym publikowali początkowe rozdziały, kilku serii jednocześnie. Potem ludzie głosowali, co chcą dalej zobaczyć kontynuowane w tomach. Zmienili podejście, poprawili jakość i udało im się przetrwać ten kryzys. Dzisiaj są, praktycznie największym wydawnictwem mangowym w Polsce. Udało im się przegonić JPF, choć wtedy byli na znacznie słabszej pozycji.

Gina89
Adept

Nowości

Post autor: Gina89 » śr lip 08, 2026 4:35 pm

Mr.Chiquita pisze:
śr lip 08, 2026 4:10 pm
@Gina89:
To nie takie proste. Waneko w tamtym czasie przeżywało trudny okres. Wszędzie w Polsce nakłady spadały. W wywiadach mówili, że groziło im nawet widmo zamknięcia. Więc musieli jakoś temu zaradzić. Zamknęli wtedy też inne serie, choćby „Futari Ecchi". Pamiętam, że te pierwsze tomiki w A6 (Michael, Jeż, Locke), miały tak przestrzelone nakłady. Że robili wyprzedaże za przysłowiową 1zł. Byleby tylko nie oddawać tomików na przemiał. Największym szokiem, było zakończenie projektu „MangaMix". W którym publikowali początkowe rozdziały, kilku serii jednocześnie. Potem ludzie głosowali, co chcą dalej zobaczyć kontynuowane w tomach. Zmienili podejście, poprawili jakość i udało im się przetrwać ten kryzys. Dzisiaj są, praktycznie największym wydawnictwem mangowym w Polsce. Udało im się przegonić JPF, choć wtedy byli na znacznie słabszej pozycji.

Dzięki za odpowiedź. Mnie w tamtych latach to co najwyżej było stać na oglądanie tomików z Empiku.
PS. Chyba wtedy, wydawnictwem nr 1 było Jpf?

Awatar użytkownika
pittegawll
Wtajemniczony

Nowości

Post autor: pittegawll » śr lip 08, 2026 4:45 pm

Na razie odpuszczam. Za długi tytuł dla mnie. Jednocześnie jest to kolejne zaskoczenie na rynku. Łudziłem się, że będzie Black Jack albo Appleseed, bo nowa edycja od Dark Horse dawała mi nadzieję. Czekam na dalsze zapowiedzi JPFu, bo ostatni zalew nowości od pozostałych wydawców niezbyt do mnie trafia.

Awatar użytkownika
Mr.Chiquita
Fanatyk

Nowości

Post autor: Mr.Chiquita » śr lip 08, 2026 4:51 pm

Gina89 pisze:
śr lip 08, 2026 4:35 pm
Chyba wtedy, wydawnictwem nr 1 było Jpf?
Dokładnie. Byli pierwsi, i jednocześnie najwięksi przez wiele lat. Oprócz Waneko, wtedy konkurencja za bardzo nie istniała. Egmont próbował pierwszy raz z mangami na początku lat '00, ale niedługo potem się wycofał. Mandragora poszła w ich ślady, jako wydawnictwo komiksowe. Ale zbankrutowali, podobnie jak wcześniej TM-Semic. Który też miał linię Top Manga. Takiej drobnicy, jak Mangaya, Kasen, Saisha, czy Arashi, to nawet nie ma co liczyć. Wydali jedną, góra kilka pozycji i również zniknęli. Początki były trudne.

Przy początkach JPFu, byłem bardziej wkręcony w anime. Uwielbiałem Robotecha (amerykańska przeróbka pierwszego Macrossa), Egangeliona, Ginga nagareboshi Gin, czy Tenchi Muyo. Przed erą telewizyjną, Polonią 1 i Czarodziejkami, wiele działo się za sprawą kaset VHS. O JPFie, że wydaje jakieś mangi, przeczytałem pierwszy raz w bodajże „Secret Service". Albo jeszcze w jakimś innym piśmie komputerowym. „Kawaii" pojawiło się dopiero później, za sprawą popularności „Czarodziejki z księżyca".

Awatar użytkownika
Thoreline
Wtajemniczony

Nowości

Post autor: Thoreline » śr lip 08, 2026 8:37 pm

Liczba tomów trochę odstrasza i to jeszcze istnieją kolejne części. Będę myśleć czy zakupić :P .

Awatar użytkownika
Alexandrus888
nołlife

Nowości

Post autor: Alexandrus888 » śr lip 08, 2026 10:24 pm

Pass... Za długie i epizodyczne... Pierwszy twardooładkowiec z którego świadomie rezygnuje. Miarka się przebrała, nawet dla mnie.

Awatar użytkownika
ninna
nołlife

Nowości

Post autor: ninna » śr lip 08, 2026 11:57 pm

Nigdy nie byłam zainteresowana tym tytułem. No i zdecydowanie seria dla mnie za długa. Szkoda, trochę nastawiłam się na Pet shop of horrors...

Awatar użytkownika
TokitaOhma
Adept

Nowości

Post autor: TokitaOhma » czw lip 09, 2026 1:53 am

Ja oczywiście liczyłem na Kenshina lub Vagabond. Serie detektywistyczne mają to do siebie, że dobrze je się czyta za pierwszym razem, gdy się nie zna rozwiązania sprawy, za drugim razem już nie ma tych emocji, rozkminiania... Mnie nie przeraża ilość tomów, bo i tak między czasie zbieram tyle serii, że ta jedna może sobie wychodzić ileś lat a i tak będę ją na bieżąco czytał i będzie tylko kropelką wody do mojej szklanki. Zapewne będę kupował i to w miękkiej oprawie ponieważ twarde oprawy później jest trudniej ewentualnie odsprzedać (przekonałem się przy pierwszej wyprzedaży swojej kolekcji). Mogło być gorzej ;) wstępnie jestem zainteresowany.

marekpl
Adept

Nowości

Post autor: marekpl » czw lip 09, 2026 7:56 pm

Bardzo dziękuję wydawnictwu za wznowienie tej mangi. Czekałem na ten dzień ponad 22 lata. Preorder zamówiony.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mangi JPFu”