Dzisiaj odkryjemy to co budzi największe emocje - reedycję przerwanej w Polsce mangi
Pokażemy też polską nową okładkę!
Jeszcze chwila cierpliwości ❤
Nowości
- Mr.Chiquita
- Fanatyk
- Status: Offline
Nowości
To już dzisiaj! Za chwileczkę ogłoszenie reedycji przerwanej w Polsce mangi:
► Pokaż Spoiler
Ostatnio zmieniony śr lip 08, 2026 11:25 am przez Mr.Chiquita, łącznie zmieniany 1 raz.
- amsterdream
- Wtajemniczony
Nowości
Black Jack czy Detektyw Jeż?
- Mr.Chiquita
- Fanatyk
Nowości
A nie, bo „Detektyw Kindaichi". Zaskakujące, że wydarli to Waneko.
========================================= EDIT 12:21:
Jest już oficjalne ogłoszenie:
► Pokaż Spoiler
Jest już oficjalne ogłoszenie:
► Pokaż Spoiler
Dużo tych tomów. Dostaniemy znacznie więcej, niż tylko 1-serię.Detektyw Kindaichi - wydanie zbiorcze (każda sprawa to osobny tom)
Oto klasyczny kryminał w mangowej formie! Jeśli uwielbiacie Sherlocka, Poirot czy pannę Marple - będziecie usatysfakcjonowani.
17-letni Hajime Kindaichi, uczeń drugiej klasy liceum jest wnukiem słynnego detektywa i również posiada talent do wplątywania się z niebezpieczne sprawy kryminalne. Razem ze swoją przyjaciółką Miyuki stawiają czoła mordercom i rozwiązują najbardziej zawiłe zagadki.
Specyfikacja wydania:
- Wydanie zbiorcze (każda sprawa to osobny tom)
- format A5 (14,5 cm x 20,5 cm), miękka oprawa, obwoluta
- TWARDA OPRAWA - tylko w pre-order
- złocenia na okładce
- seria składa się z 34 tomów (w nowym wydaniu)
- 1 tom to około 250-400 stron komiksu (w zależności od tomu)
- nowe tłumaczenie i edycja
- cena za tom: 54,60 - 63,00 zł (w zależności od tomu)
- tempo wydawania: co 3 miesiące
- PREMIERA: październik 2026
- lexis
- Wtajemniczony
Nowości
Mogło być lepiej (Pet shop!), ale i tak na plus, chociaż prawie na pewno nie wezmę całości. Tyle dobrego, że każdy tom to inna sprawa, można zakończyć w każdej chwili.
Waneko mogło już dawno nie mieć do tego praw, pewnie też nie zależało im zbytnio na tej serii.
Zgadza się. JPF wziął japońskie bunkoban, które obejmuje "główne" mangi o przygodach Kindaichiego wydane do 2011. W jego skład wchodzą: oryginalna seria (tomy 1-19), tzw. seria Case (tomy 20-26), i tzw. seria Shin (tomy 27-34).Mr.Chiquita pisze: ↑śr lip 08, 2026 12:01 pmDużo tych tomów. Dostaniemy znacznie więcej, niż tylko 1-serię.
- Sebek
- Weteran
Nowości
Czy mozna mowic o wydarciu porzuconej lata temu serii? No chyba nieMr.Chiquita pisze: ↑śr lip 08, 2026 12:01 pmA nie, bo „Detektyw Kindaichi". Zaskakujące, że wydarli to Waneko.
- Mr.Chiquita
- Fanatyk
Nowości
@lexis:
To niewiele. Bo zdaje się, że to wciąż powstaje i przekroczyło setkę tomów. Wolałbym Conana, ale tam jest niestety numerowana ciągłość. :/
@Sebek:
No wiesz, Kodansha na pewno zapytała Waneko, czy chcą to wydawać. Bo tak się robi. Dziwi mnie, że Waneko odstąpiło. Sami bez problemu mogli zrobić reedycję. Teraz szeroko w nie wchodzą. Zgaduję, że odstraszyła ich liczba tomów. Bo Waneko raczej unika tych dłuższych serii (chyba, że już po ogłoszeniu, w trakcie wydawania seria długo się nie kończy).
To niewiele. Bo zdaje się, że to wciąż powstaje i przekroczyło setkę tomów. Wolałbym Conana, ale tam jest niestety numerowana ciągłość. :/
@Sebek:
No wiesz, Kodansha na pewno zapytała Waneko, czy chcą to wydawać. Bo tak się robi. Dziwi mnie, że Waneko odstąpiło. Sami bez problemu mogli zrobić reedycję. Teraz szeroko w nie wchodzą. Zgaduję, że odstraszyła ich liczba tomów. Bo Waneko raczej unika tych dłuższych serii (chyba, że już po ogłoszeniu, w trakcie wydawania seria długo się nie kończy).
- amsterdream
- Wtajemniczony
Nowości
Niby się cieszę, ale jednak trochę zawód bo zawsze wolałem z tamtego okresu Black Jacka i Detektywa Jeża. Nie wiem czy będę zbierał bo to w końcu aż 34 tomy. Na chwilę obecną pass.
- Gotenks
- nołlife
Nowości
Mam polskie wydanie. Nawet dwa egzemplarze. Do tego to co wyszło po angielsku. No i książki o dziadku Kindaichiego. Ale nowe wydanie biorę
Dla mnie super wiadomość i oby pozostałe zapowiedzi nie zawiodły.
Dla mnie super wiadomość i oby pozostałe zapowiedzi nie zawiodły.
- Mr.Chiquita
- Fanatyk
Nowości
@Gina89:
To nie takie proste. Waneko w tamtym czasie przeżywało trudny okres. Wszędzie w Polsce nakłady spadały. W wywiadach mówili, że groziło im nawet widmo zamknięcia. Więc musieli jakoś temu zaradzić. Zamknęli wtedy też inne serie, choćby „Futari Ecchi". Pamiętam, że te pierwsze tomiki w A6 (Michael, Jeż, Locke), miały tak przestrzelone nakłady. Że robili wyprzedaże za przysłowiową 1zł. Byleby tylko nie oddawać tomików na przemiał. Największym szokiem, było zakończenie projektu „MangaMix". W którym publikowali początkowe rozdziały, kilku serii jednocześnie. Potem ludzie głosowali, co chcą dalej zobaczyć kontynuowane w tomach. Zmienili podejście, poprawili jakość i udało im się przetrwać ten kryzys. Dzisiaj są, praktycznie największym wydawnictwem mangowym w Polsce. Udało im się przegonić JPF, choć wtedy byli na znacznie słabszej pozycji.
To nie takie proste. Waneko w tamtym czasie przeżywało trudny okres. Wszędzie w Polsce nakłady spadały. W wywiadach mówili, że groziło im nawet widmo zamknięcia. Więc musieli jakoś temu zaradzić. Zamknęli wtedy też inne serie, choćby „Futari Ecchi". Pamiętam, że te pierwsze tomiki w A6 (Michael, Jeż, Locke), miały tak przestrzelone nakłady. Że robili wyprzedaże za przysłowiową 1zł. Byleby tylko nie oddawać tomików na przemiał. Największym szokiem, było zakończenie projektu „MangaMix". W którym publikowali początkowe rozdziały, kilku serii jednocześnie. Potem ludzie głosowali, co chcą dalej zobaczyć kontynuowane w tomach. Zmienili podejście, poprawili jakość i udało im się przetrwać ten kryzys. Dzisiaj są, praktycznie największym wydawnictwem mangowym w Polsce. Udało im się przegonić JPF, choć wtedy byli na znacznie słabszej pozycji.
-
Gina89
- Adept
Nowości
Mr.Chiquita pisze: ↑śr lip 08, 2026 4:10 pm@Gina89:
Dzięki za odpowiedź. Mnie w tamtych latach to co najwyżej było stać na oglądanie tomików z Empiku.
PS. Chyba wtedy, wydawnictwem nr 1 było Jpf?
- pittegawll
- Wtajemniczony
Nowości
Na razie odpuszczam. Za długi tytuł dla mnie. Jednocześnie jest to kolejne zaskoczenie na rynku. Łudziłem się, że będzie Black Jack albo Appleseed, bo nowa edycja od Dark Horse dawała mi nadzieję. Czekam na dalsze zapowiedzi JPFu, bo ostatni zalew nowości od pozostałych wydawców niezbyt do mnie trafia.
- Mr.Chiquita
- Fanatyk
Nowości
Dokładnie. Byli pierwsi, i jednocześnie najwięksi przez wiele lat. Oprócz Waneko, wtedy konkurencja za bardzo nie istniała. Egmont próbował pierwszy raz z mangami na początku lat '00, ale niedługo potem się wycofał. Mandragora poszła w ich ślady, jako wydawnictwo komiksowe. Ale zbankrutowali, podobnie jak wcześniej TM-Semic. Który też miał linię Top Manga. Takiej drobnicy, jak Mangaya, Kasen, Saisha, czy Arashi, to nawet nie ma co liczyć. Wydali jedną, góra kilka pozycji i również zniknęli. Początki były trudne.
Przy początkach JPFu, byłem bardziej wkręcony w anime. Uwielbiałem Robotecha (amerykańska przeróbka pierwszego Macrossa), Egangeliona, Ginga nagareboshi Gin, czy Tenchi Muyo. Przed erą telewizyjną, Polonią 1 i Czarodziejkami, wiele działo się za sprawą kaset VHS. O JPFie, że wydaje jakieś mangi, przeczytałem pierwszy raz w bodajże „Secret Service". Albo jeszcze w jakimś innym piśmie komputerowym. „Kawaii" pojawiło się dopiero później, za sprawą popularności „Czarodziejki z księżyca".
- Alexandrus888
- nołlife
Nowości
Pass... Za długie i epizodyczne... Pierwszy twardooładkowiec z którego świadomie rezygnuje. Miarka się przebrała, nawet dla mnie.
- TokitaOhma
- Adept
Nowości
Ja oczywiście liczyłem na Kenshina lub Vagabond. Serie detektywistyczne mają to do siebie, że dobrze je się czyta za pierwszym razem, gdy się nie zna rozwiązania sprawy, za drugim razem już nie ma tych emocji, rozkminiania... Mnie nie przeraża ilość tomów, bo i tak między czasie zbieram tyle serii, że ta jedna może sobie wychodzić ileś lat a i tak będę ją na bieżąco czytał i będzie tylko kropelką wody do mojej szklanki. Zapewne będę kupował i to w miękkiej oprawie ponieważ twarde oprawy później jest trudniej ewentualnie odsprzedać (przekonałem się przy pierwszej wyprzedaży swojej kolekcji). Mogło być gorzej
wstępnie jestem zainteresowany.