Tytuł japoński: 百瀬アキラの初恋破綻中。 (Momose Akira no Hatsukoi Hatan-chuu. / tłum. nieoficjalne: Momose Akira's First Love Is a Failure.)
Tytuł angielski: Akira Failing in Love
Autorka: Shinta Harekawa
Gatunek: komedia, romans
Grupa docelowa: shounen
Wydawca: Shogakukan (Weekly Shounen Sunday)
Rok: 2024-?
Liczba tomów: 1+ (nadal powstaje) / ponad 20 rozdziałów
---
Przykładowe strony:
https://x.com/hare_shinta/status/1869035078002889165
---
Opis:
Hajime Kugayama mieszkający na wiosce, powraca tam, gdzie zaczął... do klasy swojej koleżanki z dzieciństwa Akiry Momose, w której kiedyś się podkochiwał. Gdy godzi się ze swoją słodko-gorzką miłością, obserwująca go z daleka Akira decyduje się na nieoczekiwane przez niego zbliżenie. Otwiera to przed nim "przeznaczenie", które jest czymś więcej niż mógł sobie wyobrazić.
Opinia:
Prosta, sympatyczna, głupiutka, słodka manga typu romcom o sympatycznej, głupiutkiej, słodkiej "parze", który zastąpiła mi "Don't You with Me Nagatoro". Ten sam dynamizm oparty o kreskę, tylko bieguny trochę inne (i co ciekawe bez żadnego ecchi - najwyraźniej autorka ma jasne gusta*).
Mamy nadpobudliwego głównego bohatera, który momentami wyciąga za szybko wnioski i jest pod pewnymi względami hipochondrykiem. I tytułową dziewczynę (taką klasową Komi-chan), która próbuje z nim flirtować, jest za to w głębi duszy bardzo wstydliwa i niezdarna. Ich nierozgarnięte osobowości sprawiają, że ich spotkania nie zawsze toczą według jej planów.
Graficzna prezentacja koncepcji na przykładzie kilku kadrów z drugiego rozdziału (skorzystałem z japońskiej wersji i dodałem małe tłumaczenie na bazie tego, co wyczytałem z mniej oficjalnego, angielskiego źródła):
Seria jest bardzo młoda, ma na razie ponad 20 rozdziałów. Nie ma nawet jeszcze oficjalnego, angielskiego wydania, więc aby wydawca/autora nie byli stratni - kupiłem cyfrową wersję 1 tomu z japońskiego Bookwalkera (serwis na pierwszy rzut wygląda inaczej od globalnej wersji, ale jest to ten sam system, można się logować tym samym emailem, zakup wygląda tak samo). Z kolei ze względów praktycznych - korzystam bez bicia z angielskiej, opóźnionej translacji.
PS Animowany, amatorski trailer mangi zrobiony przez autorkę z okazji wydania pierwszego tomu:
https://www.youtube.com/watch?v=7nmS_kPV3cA
PS2 Ankieta dodana raczej z obowiązku. Manga egzystuje od bardzo krótkiego czasu na rynku, brakuje anime, więc to temat raczej napisany dla własnej przyjemności, z dużej ilości czasu. Tak aby zaznaczyć jej istnienie w polskim internecie na wypadek, gdyby coś z tego większego się urodziło
* sprawdziłem stronę autorki i większość przez nią dotychczas narysowanych komiksów to... BL (Senpai, This Can't Be Love!, które doczekało się dramy aktorskiej), a nie z BL-rzeczy - seinen fantasy "Three Exorcism Siblings" z facetami. W zasadzie to bez znajomości japońskiego, przy samej wiedzy z angielskiego internetu, nawet ciężko stwierdzić mi, czy to pojedyncza osoba czy gruba doujinowych twórczyń.
https://hare-shinta.work/