Jak wydają mangi pod siebie, a nie pod czytelnika, to nie dziwne, że im się nie sprzedają. Jakoś pozostali wydawcy nie mają z tym problemu i nie wydają samych okruszków życia z paroma wyjątkami. BL pomijam.lexis pisze: ↑sob kwie 26, 2025 3:42 pmA że tak spytam - z ich punktu widzenia - dlaczego mają wydawać serie? Wiele razy mówili, że jednotomówki sprzedają im się lepiej. Mają może jedną serię, która dobija do ich poziomu. W tej sytuacji po co im cokolwiek dłuższego? W obecnym systemie nie złapią raczej żadnego hitu, ale też nie zwiną działalności - widocznie im to odpowiada.
Ogólnie o wydawnictwie Dango
- sano2
- Adept

- MonsterBebe
- Adept
- Status: Offline
Nie pomijaj

Jednotomówki sprzedają się lepiej, bo Dango nie posiada żadnych popularnych serii. A nie ma ich, bo w wyścigu o nie przegrywa z resztą wydawców polskich właśnie dlatego, że jest wydawnictwem garażowym i jego garażowe podejście zamyka mu widoki na rozwój.
Jak się walczy o jakiś tytuł, to się licytuje z innymi wydawcami m.in. nakład, w jakim wyjdzie dany tytuł, co wiąże się bezpośrednio z podniesieniem kosztów wydania. Nie podejrzewam Dango, które ciuła grosz do grosza, robiąc co i rusz kolejne mega wyprzedaże, że ma na to kasę (bo i skąd, skoro muszą się co chwilę ratować promocjami?).
Jak się nie posmaruje, to się nie pojedzie - szybka kalkulacja. To, co się dzieje w Dango, to moim zdaniem nie jest "to, co im odpowiada", ale raczej brak pomysłu, jak wybrnąć z dołka, w który się sami przez lata wkopali.
- Koichi
- Fanatyk
Czyli ten wyjazd do Japoni to na kredyt? Oj, niedobrze.
- Mr.Chiquita
- Fanatyk
Nowa zapowiedź:
Czyli, jak można było się spodziewać...Dzisiaj mamy dla Was ogłoszenie nowego tytułu Boys Love.Przed Wami Yakimochi wa Kitsuneiro od Machi Suehiro.
Tomik trafi w Wasze łapki już 13 listopada, a teraz możecie go zamawiać w przedsprzedaży z rabatem przez tydzień!
Autor: Machi Suehiro
Tytuł polski: Zazdrość w lisim kolorze
Ilość stron: ok. 190
Ilość tomów: 1
Cena okładkowa: 28,40 zł
Gatunek: Fantasy, romans, boys love
Tytuł pojawi się w Empiku.
PREMIERA U KLUSKA: 13.11.2025
PREMIERA W SKLEPACH I EMPIKU: 19.11.2025
OPIS: Akiha, student pierwszego roku, cierpi na przypadłość zwaną „opętaniem przez lisa”. Gdy na chwilę się rozproszy, lis opętuje jego ciało, na którym pojawiają się uszy i ogon. Żeby złagodzić tę przypadłość, Akiha zostaje wysłany do świątyni, należącej do jego krewnego. Poznaje tam Yukuriego, syna rodziny opiekującej się świątynią. Akiha odruchowo przytula go na powitanie, ale wtedy lis nagle opętuje jego ciało i zmusza go, żeby pocałował Yukuriego... Przystojny student i chłopak opętany przez lisa będą musieli jakoś znaleźć sposób na wspólne życie...
- Kuroneko
- Weteran
Tego tytułu nie trzeba Wam przedstawiać.Przed Wami sequel mangi Nie chciałem się zakochać!
Tomik swoją premierę będzie miał dopiero w styczniu, ale już teraz możecie go kupić w promocji przez tydzień.
KLUSKOLINK: https://sklep-dango.pl/nie-chcialem-sie ... -3579.html
PREMIERA U KLUSKA: 16.01.2026
PREMIERA W SKLEPACH I EMPIKU: 21.01.2026
OPIS: Ro właśnie wszedł w prawdziwą dorosłość i wiedzie spokojne życie ze swoim chłopakiem Yoshino. W nowej pracy, podczas ceremonii przyjęcia do firmy, poznaje współpracownika imieniem Niko, z którym całkiem dobrze się dogaduje. Rou jest pełen nadziei na swoje dorosłe życie, jednak obciążenie pracą daje się mu we znaki i chłopak zaczyna się złościć, że nie może poświęcać Yoshino tyle czasu, ile by chciał. Pewnego dnia Ro wyczuwa coś dziwnego w zachowaniu Niko, a Yoshino zaczyna się martwić o swojego chłopaka…
Przed wami kontynuacja niezwykle popularnego tytułu „Nie chciałem się zakochać”.

-
- Adept
No kto by się spodziewał?!? 

- Koichi
- Fanatyk
-
- Adept
Tak, lekki sarkazm. Ale nie po złości. Dla mnie Dango i jednotomowe bl jest jak piekarnia ze świeżym pieczywem. Czyli czymś normalnym
- MonsterBebe
- Adept
Myślałam o tym, żeby wybrać się w tym roku na Pyrkon. Weszłam na stronę pyrkonową, żeby sprawdzić, jacy wydawcy będą i nie widzę Dango.
Czyżby w tym roku nie mieli swojego stoiska? Czy to może jakiś błąd?
Czyżby w tym roku nie mieli swojego stoiska? Czy to może jakiś błąd?
- Alexandrus888
- nołlife
Mogło być dla nich już za drogo. Ponoć nieznaczny wzrost ceny biletów (w stosunku do roku ubiegłego) przy znacząco wyżazym koszcie imprezy, został skompensowany wyższą opłatą dla wystawców.
- sano2
- Adept
Ta nieznaczny, bilet na piątek kosztuje o połowę więcej niż rok temu.Alexandrus888 pisze: ↑wt maja 13, 2025 3:29 pmMogło być dla nich już za drogo. Ponoć nieznaczny wzrost ceny biletów (w stosunku do roku ubiegłego) przy znacząco wyżazym koszcie imprezy, został skompensowany wyższą opłatą dla wystawców.

- ociesek
- nołlife
W zeszłym roku też chyba nie było już stoiska Dango.
- MonsterBebe
- Adept
Aż poszłam sprawdzić i... o matko! Faktycznie.
Aha, czyli tę imprezę sobie odpuszczają. No ok, szkoda, bo chętnie bym zaszła na ich stoisko i może z kimś pogadała

- Alexandrus888
- nołlife
Jeżeli chodzi o jednodniowe to nie wiem
Zawsze kupowałem karnet na całość. Rok temu to było 300, w tym 320.

- Mr.Chiquita
- Fanatyk
Kolejna zapowiedź BL od Dango:

► Pokaż Spoiler
Jednotomówka, a jakżeby inaczej.Kochane Kluski i Kluseczki,
tak jak pisałyśmy, mamy dla Was kolejną jednotomówkę Boys Love na ten rok.
Tym razem jest to Kimi wa Tomodachi od Nayuty Nago!
Autor: Nayuta Nago
Tytuł polski: Mój przyjaciel
Ilość stron: ok. 176
Ilość tomów: 1
Cena okładkowa: 28,40 zł
Gatunek: Romans, szkolne życie, boys love
PREMIERA U KLUSKA: 21.11.2025
PREMIERA W SKLEPACH I EMPIKU: 27.11.2025
OPIS: Od teraz będziesz przyjacielem... czy jednak?
Takanariemu, który urodził się w rodzinie yakuzy i od dziecka podziwiał "zwykłe" rodziny, na co dzień towarzyszy Ayano - przyjaciel z dzieciństwa oraz jego pomocnik. Takanari musi przejąć grupę, aby zapewnić przyjacielowi miejsce u swojego boku. Waha się pomiędzy niechęcią do przywództwa w gangu a niechęcią "oddania" Ayano komuś innemu. Jednak sam Ayano ukrywa swoje uczucia wobec chłopaka. Ekscytująca historia miłości oddanego sługi i niewrażliwego dziedzica.

- Akiho
- nołlife
Szczerze od nich zapowiedzi kompletnie nie zapadają w pamięć, chyba ze ma więcej niż 3 tomy 

- Koichi
- Fanatyk
To chyba też już czytałem 

- Kuroneko
- Weteran
Kochani,
dzisiaj mamy dla Was jedną zapowiedź Boys Love - Ai ou Futari od Nakamichi Nishimy!
To już drugi tytuł tej autorki u nas.
Oczywiście na ten tytuł obowiązuje pyrkonowy kodzik rabatowy: PYRKON2025P
Tytuł: Ai ou Futari
Tytuł polski: W pogoni za miłością
Cena okładkowa 28.40 zł
Ilość stron: ok. 170
Ilość tomów: 1 (zakończony)
Gatunek: Dramat, romans, boys love
Tytuł 16+ dla Empiku.
PREMIERA: 05.11.2025
Kluskolink: https://sklep-dango.pl/w-pogoni-za-miloscia-p-3584.html
OPIS: Kazuki Takasago niespodziewanie odkrywa, że jego matka chodzi na płatne randki z młodym chłopakiem, Keigo Sumiyoshim. Kazuki postanawia się z nim spotkać i prosi go, żeby przestał umawiać się z jego matką. Kiedy Keigo stanowczo mu odmawia, Kazuki w panice proponuje, żeby z nim też umówił się na płatną randkę. Przystojny i z pozoru tajemniczy Keigo po pierwszym spotkaniu okazuje się niespodziewanie łagodny i prostoduszny, a Kazuki jest nim coraz bardziej zauroczony. Gdy dowiaduje się, że Keigo tak samo jak on jest gejem, w przypływie chwili umawia się z nim na spotkanie w jego urodziny. Keigo na początku się zgadza, ale później odwołuje wszystko tuż przed samym spotkaniem...

-
- Adept
Ech rozumiem bl, rozumiem jednotomówki, ale ile można do tej pary dodawać wątek sprzedawania się za pieniądze?
- Koichi
- Fanatyk
Ta pierwsza zapowiedź nie dla mnie. Czytałem i jakoś do mnie nie trafiło.
Natomiast z drugiej zapowiedzi cieszę się bardzo. Jak dla mnie jedna z lepszych jednotomówek BL jakie miałem okazję przeczytać. I wiem, że to "kolejna jednotomówka", ale uważam, że tym razem tytuł naprawdę trafiony.
Natomiast z drugiej zapowiedzi cieszę się bardzo. Jak dla mnie jedna z lepszych jednotomówek BL jakie miałem okazję przeczytać. I wiem, że to "kolejna jednotomówka", ale uważam, że tym razem tytuł naprawdę trafiony.
W Japonii to chyba powszechne? Niestety. Tak czy inaczej mangę polecam.