pytania, porady i inne takie

Czy jesteście zadowoleni z tych podręczników? Z których tomów najczęściej korzystacie? Zapraszamy do dyskusji na temat "Jak powstaje manga"
Marej71
Posty: 5
Rejestracja: czw maja 22, 2008 8:25 pm
Status: Offline

Post autor: Marej71 » wt cze 10, 2008 4:45 pm

Mam pytanie bo jak narysowałem obrazek w programie GIMP to teraz nie mogę otworzyc obrazku np. w Paint jak to zrobić zeby sie tak dało? :?:

moonlight
Adept
Posty: 283
Rejestracja: czw cze 24, 2004 8:58 pm
Status: Offline

Post autor: moonlight » wt cze 10, 2008 5:51 pm

Moze zapisales w jakims rozszerzeniu ktorego Paint nie czyta? otworz jeszcze raz Gimpem i sprawdz jako co zapisujesz, i zapisz jako cos co Paint odczyta (BMP, JPG, JPEG, GIF, TIFF, ICO, PNG) :)
Kindaichi ~~ pionier w kategorii żebranie o wydanie :P

Mikado13
Adept
Posty: 220
Rejestracja: wt lut 20, 2007 9:46 pm
Status: Offline

Post autor: Mikado13 » śr cze 11, 2008 6:44 am

nie lepiej kupić w sklepie? :)[/quote]
chciałabym ale są strasznie drogie
Ugryź mnie a ja cie i jesteśmy wilkołaki

baka-oni-ri
Fanatyk
Posty: 1771
Rejestracja: czw sie 24, 2006 12:04 pm
Lokalizacja: Krk
Status: Offline

Post autor: baka-oni-ri » śr cze 11, 2008 10:10 am

ale nowe :P a tak to kupisz uzywane i zaraz ci się skończą ;)
··· Demons like feathers ···

Marej71
Posty: 5
Rejestracja: czw maja 22, 2008 8:25 pm
Status: Offline

Post autor: Marej71 » czw cze 12, 2008 6:25 am

moonlight pisze:Moze zapisales w jakims rozszerzeniu ktorego Paint nie czyta? otworz jeszcze raz Gimpem i sprawdz jako co zapisujesz, i zapisz jako cos co Paint odczyta (BMP, JPG, JPEG, GIF, TIFF, ICO, PNG) :)
Dobra już wiem miałem zapisane w .xcf czy jakoś tak xD

Mikado13
Adept
Posty: 220
Rejestracja: wt lut 20, 2007 9:46 pm
Status: Offline

Post autor: Mikado13 » pt lip 18, 2008 6:11 am

kurczę pieczonę mam problem z piórkiem od tabletu.
Tablet podłączony, zainstalowany (komputer był zawirusowany i kolega mamy naprawiał go)
w tym penie baterie zmieniłam....
i koniec. nie działa.
Może ktoś mi wytłumaczy co sie dzieje?
pytam was bo mój ojciec podejrzanie nie zagląda już na gy-gy
Ugryź mnie a ja cie i jesteśmy wilkołaki

baka-oni-ri
Fanatyk
Posty: 1771
Rejestracja: czw sie 24, 2006 12:04 pm
Lokalizacja: Krk
Status: Offline

Post autor: baka-oni-ri » pt lip 18, 2008 1:02 pm

zainstalowałaś sterowniki wszystkie ładnie?
Pierwsze primo - najpierw instalka, potem podłaczanie sprzetu. Czesto bywa tak, że system "nie chwyta" że już coś ma. Sugeruję na początek wejść w panel sterowania i "dodać nowy sprzet", "wyszukac sterowniki (zalecane)" czy coś tam.

Druga rzecz alternatywna dla powyższego - Prawa mysz na mój komputer -> wlasciwosci -> sprzet -> menadzer urzadzen. Tam wyszukac ten tablet i sprawdzic czy dziala. Ew. poklikac na "aktualizuj sterownik". Tyle ze neiwykluczone ze trzeba to bedzie robic za kazdym razem po wlaczeniu kompa. Jeśli tak - odinstalować dokładnie cały tablet, odłączyć sprzet -> reset -> zainstalowac sterowniki, podlaczyc sprzet -> reset (ew. instalka - wylaczyc - podlaczyc - wlaczyc (-reset)).

Przesadzilam? XD nie wiem, nie znam sie XD

[ Dodano: Pią 18 Lip, 2008 ]
a, no i też warto sprawdzić, czy kontrolka na tablecie sie swieci, bo jak nie tzn ze zle podlaczony albo gniazdo USB nie dziala (zmienić gniazdo/zmienić kabel)

[ Dodano: Pią 18 Lip, 2008 ]
wogóle jaki masz ten tablet? :)
··· Demons like feathers ···

Mikado13
Adept
Posty: 220
Rejestracja: wt lut 20, 2007 9:46 pm
Status: Offline

Post autor: Mikado13 » pt lip 18, 2008 4:56 pm

NO wiec tak; tablet mam Mediona, ta lampka na tablecie sie świeci a zaraz będę wyprobowywać te twoje porady un un!
Ugryź mnie a ja cie i jesteśmy wilkołaki

Awatar użytkownika
ociesek
Weteran
Posty: 1130
Rejestracja: pn lip 09, 2007 8:55 pm
Status: Online

Post autor: ociesek » pt lip 18, 2008 10:00 pm

Ja od siebie radzilbym sprobowanie zainstalowania tego krok po kroku jak jest w instrukcji, tyle ze na innym komputerze i wtedy sprawdzic czy dziala.

baka-oni-ri
Fanatyk
Posty: 1771
Rejestracja: czw sie 24, 2006 12:04 pm
Lokalizacja: Krk
Status: Offline

Post autor: baka-oni-ri » pt lip 18, 2008 10:43 pm

to tysz, choć nie zawsze jest jak ;) (ofc, wszyscy założyliśmy, że tak też robiłaś w czasie I instalki - krok po kroku :3)
··· Demons like feathers ···

Mikado13
Adept
Posty: 220
Rejestracja: wt lut 20, 2007 9:46 pm
Status: Offline

Post autor: Mikado13 » sob lip 19, 2008 8:40 am

Zrobiłam tak jak kazaliście - wczoraj
na początku nie działało wiec olałam to wściekła
a dzisiaj wchodząc na komputer - ''o! panel sterowania do tableta się ukazał!''
wąłczyłam go i bumtara bum! tablet zaczął działać!
tylko jakoś tak mis ie wydaje ze jak wuce z pracy to znów nie będzie działał XD
Dzięki wam za pomoc :*
Ugryź mnie a ja cie i jesteśmy wilkołaki

Tafik93
Posty: 6
Rejestracja: śr lis 26, 2008 6:51 pm
Status: Offline

Post autor: Tafik93 » śr lis 26, 2008 7:08 pm

Mam pytanko :) nie jestem najlepszy w rysowaniu więc dużo rzeczy z tej dziedziny nie jest mi znane :P a teraz [proste?] pytanie: co mam zrobić z liniami pomocniczymi jak już narysowałem to co mi było potrzebne (na większości tutorialach jakoś magicznie znika z rysunku na rysunek) jak mam je zmazać jeśli nachodzą na ważne części rysunku ? (wiem że noobowskie pytanie ale naprawdę nie mam pojęcia co z tym zrobić xP)

baka-oni-ri
Fanatyk
Posty: 1771
Rejestracja: czw sie 24, 2006 12:04 pm
Lokalizacja: Krk
Status: Offline

Post autor: baka-oni-ri » śr lis 26, 2008 7:25 pm

pokaż jakis przykładowy tutorial?
··· Demons like feathers ···

Tafik93
Posty: 6
Rejestracja: śr lis 26, 2008 6:51 pm
Status: Offline

Post autor: Tafik93 » śr lis 26, 2008 7:42 pm

O np. ten scan (w załączniku dodałem scan)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

baka-oni-ri
Fanatyk
Posty: 1771
Rejestracja: czw sie 24, 2006 12:04 pm
Lokalizacja: Krk
Status: Offline

Post autor: baka-oni-ri » śr lis 26, 2008 10:28 pm

uh... olać. Proponuję ci rysować pomocnicze linie ołówkiem i wymazywać je po pociągnięciu rysunku tuszem/cienkopisem/czym tam lub rysować je na tyle delikatnie, że wymazanie ich nie wpłynie zbytnio na "główne" linie
··· Demons like feathers ···

Tafik93
Posty: 6
Rejestracja: śr lis 26, 2008 6:51 pm
Status: Offline

Post autor: Tafik93 » śr lis 26, 2008 10:50 pm

heh w tym problem że całość rysuje ołówkiem :wink:
baka-oni-ri pisze:rysować je na tyle delikatnie, że wymazanie ich nie wpłynie zbytnio na "główne" linie
zobaczymy czy mi to wyjdzie :P

Kira the Demon
Fanatyk
Posty: 1767
Rejestracja: pt sie 15, 2003 4:05 pm
Lokalizacja: Wałbrzych
Kontakt:
Status: Offline

Post autor: Kira the Demon » czw lis 27, 2008 10:08 am

ewentualnie jak rysujesz na cieńkich kartkach (tych typowych do drukarek) to mozesz narysowac mocno linie pomocnicze na jednej kartce i podłożyć ją pod tą na której bedziesz rysowac obrazek właściwy. (moje zboczenie po używaniu layerów w photoshopie XD;; )
For the FANTASY!

Mikado13
Adept
Posty: 220
Rejestracja: wt lut 20, 2007 9:46 pm
Status: Offline

Post autor: Mikado13 » pn gru 01, 2008 2:38 pm

eeej.. to nie głupie! muszę spróbować o.o

[ Dodano: Sro 17 Gru, 2008 ]
eh to znowu ja.
No więc mój problem znów polega na tablecie.
Gdy wchodzę w Photoshopa (nie ważne jakiego, za każdym razem tak jest) i zaczynam rysować, to ten ołówek czy to czym tam maluje robi mi jakiś kawał i spowalnia moje pociągnięcia, tzn, jak ja robię szybko kreskę na tablecie to w photoshopie kursor z linią leci jak niebieski ptak.... co z tym zrobić? a każdym photoshopie tak jest! w paincie już nie...
Ugryź mnie a ja cie i jesteśmy wilkołaki

Arti
Posty: 29
Rejestracja: czw sie 16, 2007 10:43 pm
Lokalizacja: mam wiedzieć?
Status: Offline

Post autor: Arti » pn lip 27, 2009 5:35 pm

A ja mam nadal problem z rysowaniem głów x_x

Mam tomy jeden i drugi. Ale mimo wszystko nadal nie wychodzi mi to.... Czy w tomach 3 i 4 jest coś o rysowaniu twarzy i głów? A może macie jakieś linki. Interesują mnie proporcje prawdziwych głów, techniki.

BTW. proporcje znam - trzy wysokości czoła i kawałek nad, ale... ;e

Kira the Demon
Fanatyk
Posty: 1767
Rejestracja: pt sie 15, 2003 4:05 pm
Lokalizacja: Wałbrzych
Kontakt:
Status: Offline

Post autor: Kira the Demon » pn lip 27, 2009 5:49 pm

W 3 i 4 nie ma praktycznie nic o rysowaniu głów (oprócz 2 stron w 3 o cieniowaniu twarzy)
Jesli o linki chodzi, na YouTubie mozna znależć całkiem dużo filmików o rysowaniu twarzy.
For the FANTASY!

ODPOWIEDZ

Wróć do „"Jak powstaje manga"”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość